Astăzi, 15 februarie 2024, este Ziua Internațională Copiilor Bolnavi de Cancer, iar în acest context, Organizația Mondială a Sănătății din cadrul ONU a postat (15.02.2024) pe pagina sa oficială de Internet un mesaj de susținere a luptei împotriva cancerului în care a subliniat rolul vital al părinților, medicilor de familie și medicilor pediatri în depistarea precoce a cancerelor infantile.
OMS menționat că, la nivel global, peste 1.000 de copii sunt diagnosticați cu cancer în fiecare zi precizând însă că progresele medicale recente oferă șanse foarte mari de supraviețuire.
Totuși, OMS a ținut să atragă atenția asupra faptului că șansele de supraviețuire ale copiilor diagnosticați cu cancer este 80% în țările în care populația înregistrează venituri mari, în timp ce șansele de supraviețuire ale copiilor din statele cu venituri mici și medii scad la aproximativ 20%, tocmai din cauza lipsei accesului copiilor diagnosticați cu cancer tratamentele și terapiile moderne existente în prezent pentru lupta împotriva acestei boli nemiloase.
În mesajul postat de OMS se mai precizează că, în anul 2018, OMS a lansat un proiect ambițios (Inițiativa Globală pentru combaterea Cancerului Infantil – IGCI) al cărui principal scop este acela de a reduce decalajul de supraviețuire dintre statele foarte bine dezvoltate și statele mai puțin dezvoltate astfel încât să se ajungă la un procent global de supraviețuire de 60% din cazurile diagnosticate de cancer infantil. Potrivit OMS, acest obiectiv ambițios poate fi atins în principal prin consolidarea sistemelor de sănătate din toate statele lumii, astfel încât furnizorii de sănătate primară – sau chiar părinții – să fie capabili să detecteze semnele timpurii ale cancerului infantil și să se realizeze un mecanism prin care copiii diagnosticați să poată fi direcționați cu rapiditate către îngrijirea de specialitate vitală pentru supraviețuirea lor. Pe lângă tratament, copiii necesită, de asemenea, o atenție concentrată pentru dezvoltarea lor fizică și cognitivă continuă și bunăstarea nutrițională. Acest lucru necesită îngrijire din partea unei echipe multidisciplinare dedicate.