Vara vine cu mult soare, iarbă verde și chef de stat afară. Fie că ai o grădină generoasă de care te poți bucura în fiecare zi, fie un mic balcon cu flori, unde îți place să bei cafeaua dimineața și să stai la povești seara, spațiul verde ne ajută să ne eliberăm de stres și să ne încărcăm cu energie.
Dar vara nu vine doar cu lucruri bune, ci și cu o problemă mai înțepătoare: țânțarii!
Dincolo de înțepăturile neplăcute, adevăratul pericol este că țânțarii pot aduce cu ei boli dintre cele mai grave, virusul Zika fiind unul dintre ele, transmis tocmai din îndepărtata Brazilie de către țânțarii-tigru, fiind extrem de periculos, mai ales pentru femeile gravide.
Totuși, există câteva soluții la îndemână pe care le poți folosi pentru a ține înaripatele la distanță.
TOP 5 PLANTE ANTI-ȚÂNȚARI
Ajutorul vine din natură, iar grădina de care te bucuri te poate ajuta să ții departe țânțarii, dacă cultivi anumite plante ce elimină în mod natural uleiuri volatile de care micile insecte se feresc:
1. Menta – o plantă ușor de cultivat, nepretențioasă, care rezistă atât la temperaturi joase, cât și ridicate, pe care o poți semăna în lunile martie-aprilie. Ea va crește repede și va ține țânțarii la distanță;
2. Rozmarinul – o plantă aromatică mediteraneană, extrem de utilă și în bucătărie, și pentru a alunga țânțarii, pe care o poți planta primăvara sau toamna și care iubește soarele. Nu este greu de întreținut, iar efectul ornamental te va impresiona;
3. Cimbrul – o frumoasă plantă decorativă, medicinală, aromatică și anti-țânțari. Se cultivă simplu, prin însămânțare primăvara, și se taie pentru îndesire. În schimb, nu se udă foarte mult, pentru a nu-și pierde din uleiurile volatile.
4. Busuiocul – fie că este verde, fie că este roșu, busuiocul ajută și el la a ține țânțarii la distanță și se cultivă foarte ușor prin semințe, fie în ghivece, fie direct în grădină;
5. Mărarul – o plată la fel de iubită în bucătărie, dar detestată de țânțari, mărarul crește singur, dacă plantezi semințele din martie până în iulie, nefiind deloc pretențios, având nevoie doar de un spațiu însorit. Dacă plantezi mărarul în ghiveci, o poți face în orice lună a anului. Ai grijă să uzi semințele cu apă caldă și să acoperi vasul cu folie, pentru a crea un mediu de germinație. După răsărirea plăntuțelor, poți îndepărta folia.
Vestea și mai bună este că te poți bucura de aceste plante și în bucătărie. Ce poate fi mai plăcut decât să iei în fiecare zi din propria grădină verdeață proaspătă pentru preparatele tale.
Nu mai rămâne decât să așezi într-un mod plăcut aceste plante în grădina ta și să faci mai mult loc pentru cei dragi, pentru că vor dori cu toții să stea la aer alături de tine, fără teama țânțarilor. Dacă decorul este deja făcut din plantele aromatice, tot ce îți lipsește sunt scaunele de relaxare. Poți da click aici pentru mai multe modele de scaune de grădină, de care vă veți bucura împreună, seară de seară.
În concluzie, nu ne putem feri permanent de aceste insecte, însă există metode naturale și eficiente de a le ține departe și de care putem profita cu un buget redus și efort minim.
Sursa foto: freepik.com