Home Special Au aflat că au SIDA după un control în gât

Au aflat că au SIDA după un control în gât

de Dan Badea
26 vizualizări


Mai mulţi pacienţi care habar nu aveau că au HIV au aflat că sunt infestaţi în urma unor controale de rutină

Unii au mers la medic pentru probleme care păreau simple, alţii se simţeau foarte rău şi au făcut analize complexe şi astfel au primit un diagnostic ca un trăsnet: „Sunteţi infectat cu virusul HIV”. Mai exact au aflat că au SIDA. Nu mai puţin de 178 de oameni suferă de această boală numai în Argeş. Tratamentele sunt gratuite pentru aceşti bolnavi, indiferent că sunt asiguraţi sau nu.

„A venit aici cu un picior în groapă şi acum trăieşte”

Există, în Argeş, pacienţi care suferă SIDA care trăiesc o viaţă aproape normală şi asta de ani buni. Vârsta medie a celor care suferă de această boală cumplită este cuprinsă între 30 şi 40 de ani, însă există oameni infectaţi cu HIV care au depăşit 50 de ani şi se tratează de peste un deceniu. SIDA nu mai ucide, sau cel puţin aşa stau lucrurile cu mulţi dintre argeşenii care au fost infectaţi cu HIV. Nu mai ucide în cazul în care se respectă ca la carte schema de tratament, iar acesta nu este întrerupt. Cinci medici din Argeş se ocupă de aceşti oameni, tratamentele lor fiind stabilite de către o comisie de la Institutul Matei Balş din Bucureşti. Printre aceşti medici se numără şi Camelia Constantin, şefa secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Argeş.

Trăieşte de peste 10 ani cu SIDA

Pacienţii infectaţi cu HIV sunt luaţi în evidenţe, fac analize periodice, primesc tratament gratuit şi consiliere. Vestea că au SIDA aduce un şoc puternic pentru pacient, iar reacţiile sunt foarte diferite. Unii acceptă ideea şi tratamentul, respectă indicaţiile şi trăiesc mult şi bine. „Am pacient care trăieşte de peste 10 ani cu SIDA şi este bine. Vin aici la mine, îi vedeţi la uşă sau pe stradă şi nu-ţi dai seama că sunt bolnavi. Merg la muncă, au o viaţă absolut normală. Unii sunt infectaţi şi cu virusuri ai hepatitei B sau chiar C, mai au şi SIDA şi trăiesc. desigur că am avut şi un caz când pacientul îşi nega boala şi nu accepta tratamentul. El nu a supravieţuit”, spune medicul

Copil sănătos din mamă cu SIDA

Printre pacienţii ei, şefa secţiei de la infecţioase Camelia Constantin are şi copii, şi adolescenţi (17 ani) şi persoane care trăiesc în străinătate, mame, cupluri cu un partener pozitiv cu virusul HIV, sau ambii parteneri. Desigur, am întâmpinat rezistenţă la părinţi. Tatăl nu are SIDA, mama este bolnavă şi nu au vrut să ţină copilul iniţial pentru că nu credeau că se poate să fie sănătoasă”, spune medicul. Schemele de tratament ale medicilor români sunt recunoscute şi de străini ca fiind foarte eficiente. Pe scurt, după schemele româneşti, SIDA nu mai înseamnă neapărat moarte.

„Un pacient a recunoscut că a avut relaţii bisexuale”

Pacienţii cu SIDA, când sunt diagnosticaţi, sunt şi chestionaţi prin intermediul unor formulare pentru a afla în ce împrejurări au luat boala şi alte informaţii. Majoritatea au luat virusul prin contact sexual, însă niciodată nu se poate spune cu siguranţă. Chiar dacă informaţii le rămân între ei şi medic, mulţi preferă să nu fie sinceri, mai ales când vine vorba de înclinaţiile lor sexuale (relaţii bi sau homosexuale).

Întreruperea tratamentului îi poate ucide

Tratamentul pentru SIDA nu trebuie întrerupt pentru că efectele pot fi extrem de grave. Un pacient care acum trăieşte bine, riscă să-şi deterioreze mult starea întrerupând tratamentul. Cei care trăiesc de zeci de ani cu această boală ştiu acest lucru şi nu sar niciodată medicamentele care trebuie luate zilnic. Totuşi, medicii de la infecţioase se tem de un blocaj financiar. „S-a terminat plafonul pentru reţetele celor care suferă de SIDA în Argeş. Am avut 1,7 milioane de lei şi am avea nevoie de încă o dată pe atât pentru anul acesta. Ar fi o situaţie foarte gravă să nu mai existe bani pentru aceşti oameni, iar efectele ar fi extrem de grave”, menţionează dr. Camelia Constantin.

În Argeş sunt diagnosticaţi 178 de persoane infectate cu virusul HIV. 11 dintre aceştia sunt copii. Anul acesta au fost confirmate patru cazuri noi. Majoritatea celor care îşi respectă tratamentul reuşesc să ducă o viaţă normală şi îi supravieţuiesc bolii zeci de ani. Cinci medici tratează adulţii infectaţi cu HIV din Argeş, de copiii ocupându-se un alt medic, dr. Viola Popescu.

„Puţini pacienţi şi-au recunoscut  înclinaţiile, altele decât cele heterosexale. Oamenii nu sunt sinceri cu privire la anumite aspecte de acest gen chiar dacă suntem între patru ochi şi informaţiile sunt confidenţiale”, menţionează medicul specialist Camelia Constantin.

„Am pacienţi testaţi pozitiv care au făcut copii. O mămică cu HIV are acum o fetiţă de trei ani şi jumătate căreia până acum nu i s-a detectat virusul. A făcut tratament în timpul sarcinii, a născut prin cezariană şi nu a alăptat-o pe micuţă şi fetiţa a fost testată din şase în şase luni. Am şi pacienţi care au venit cu dureri în gât şi, în urma analizelor, au fost diagnosticaţi cu SIDA. Sunt pacienţi care au venit în stare foarte gravă, cu un picior în groapă şi nu m-am lăsat până când nu am reuşit să-i salvez. Acum trăiesc, dar respectă schemele de tratament date de Comisia Naţională de Luptă Anti-SIDA Matei Balş”, a adăugat dr. Camelia Constantin.

Facebook Comentarii

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00