Am urmarit ieri discursul lui Klaus Iohannis de la Blaj, cu prilejul a 170 de ani de la marea Adunare de la Blaj, din 1848, cand romanii ardeleni si-au proclamat in mod solemn dreptul la libertate. Am fost uimit ca Presedintele a facut o grava si impardonabila omisiune. La fel de grav daca a facut-o cu stiinta sau fara stiinta, asa incat ar trebui sa o repare neintarziat, daca nu doreste sa-i ofenseze pe romanii ordodocsi din Transilvania si din intreaga tara.

In discursul sau, Klaus Iohannis l-a amintit pe Simion Barnutiu – uriasul parinte al miscarii nationale din Transilvania, din linia marilor barbati ai natiunii romane din toate veacurile, printre altele principal ideolog al Partidului National Roman, devenit Partidul National Taranesc. Simion Barnutiu a redactat Declaratia de la Blaj, un monument pentru istoria Romaniei! Pana aici, foarte bine!

Totusi, ceea ce a omis Iohannis a fost ca Presedintele Adunarii de la Blaj a fost Mitropolitul Ortodox al Ardealului – ANDREI SAGUNA -, alaturi de Episcopul Greco-catolic IOAN LEMENI. Iar cel care a depus Declaratia la Curtea Imperiala de la Viena a fost Andrei Saguna. Tot Andrei Saguna a fost si cel care a citit Declaratia! Prin urmare, principalul oficial al Adunarii – dincolo de orice orgolii nepotrivite – a fost ANDREI SAGUNA.

ANDREI SAGUNA a fost, pentru uriasa sa influenta, marile sale opere de credinta, CANONIZAT de Biserica Ortodoxa Romana, un act cu totul exceptional, tinandu-se seama de procedura foarte complexa a canonizarilor.

Ceea ce mi-a atras, cu atat mai mult, atentia, a fost faptul ca Iohannis a facut de mai multe ori referire la confesiunea celor legati de Adunarea de la Blaj, inclusiv a lui Simion Barnutiu, de greco-catolici (dar si Inochentie Micu Clain – la randul sau episcop greco-catolic). Indirect, vorbind despre Scoala Ardeleana. Se cunoaste prea bine istoria si nu voi insista asupra acesteia. Niciun cuvant despre poporul roman ortodox din Ardeal, la fel de numeros ca romanii greco-catolici, poate mai numeros la acea vreme! Omiterea lui Andrei Saguna din discursul lui Iohannis incepe sa faca sens. O uriasa nedreptate, dar si un neadevar, promovate de Iohannis in calitatea sa de Presedinte al Romaniei, cu grave implicatii confesionale.

Inchei citandu-l pe marele CORNELIU COPOSU, la randul sau greco-catolic, dintr-un articol publicat de el in 1943 in revista Ardealul: ”ANDREI SAGUNA a fost CEL DINTAI presedinte al Partidului National Roman din Transilvania, NASCUT PE CAMPIA LIBERTATII DE LA BLAJ, din mareata involburare a sufletelor romanesti care tanjeau dupa libertate. (…) El a purtat CEL DINTAI crucea romanilor din Ardeal, pe drumul de calvar, indreptat spre Alba-Iulia anului 1918.”

Acolo unde a uitat Iohannis, n-a uitat Corneliu Coposu! In fata istoriei, printre marii barbati – eroi si sfinti – langa Simion Barnutiu, Pop de Basesti, Inochentie Micu Clain, ceilalti mari corifei ai libertatii romanilor din Ardeal, sta, neinfrant, Andrei Saguna, Mitropolitul Ortodox al Ardealului, sfant al Bisericii Ortodoxe Romane!

Facebook Comments
Articolul precedentDe la președintele-jucător, la președintele nepăsător…
Articolul următorFAZA ZILEI:Nu-si da demisia!
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here