Ce bine ar fi dacă maşinile l-ar elibera pe om în fine de o serie de sarcini ingrate, precum responsabilitatea sau problemele de conştiinţă! Se pare însă că ceea ce nu s-a reuşit încă la nivel planetar prin supraştiinţă şi supertehnologie se atinge la noi prin simplism, prostie sau perversitate. Mă refer la supunerea benevolă a unui şef de poliţie acuzat de viol la testul poligrafului, făcut, bineînţeles, în sistem de un coleg de al său „imparţial”.
Aşadar, iată că o văzurăm şi pe asta, o problemă de responsabilitate morală, de omenie, şi doar la urmă profesională, să fie dată pe mâna unei maşini într-un pur stil miliţienesc. Este vorba despre cazul Melaniei Renghe, poliţista violată a doua oară de sistem, după ce mai întâi realizaseră această sarcină de „conştiiinţă” profesională la propriu, în mod disciplinat şi pe cale ierarhică, superiorii săi.
Primul lucru care te scandalizează este contrastul dintre drama răbufnită a unei femei batjocorite şi perversitatea de sistem. Lăsând la o parte faptul că strigătul de protest al victimei riscă să fie banalizat tocmai de recrudescenţa unor cazuri asemănătoare la toate palierele societăţii.
Aşa ceva, aflăm din păcate, se întâmplă în domeniul sănătăţii, în învăţământ şi în altele, în domeniul privat şi la stat, fără nici o discriminare. Că tot a venit vorba de învăţământ, îmi stăruie încă în memorie imaginea unui recent fost „general” (vezi inspector general), macho, la fel de burduhănos ca miliţianul-cămătar Mărar de la Neamţ. Nici nu vreau să mă gândesc cum s-au realizat o serie de operaţiunii „didactice”, sub şefia lui, respectiv obţinerea salariului de merit, transferul, pretransferul, titularizare pe post şi cine mai ştie câte, atâta timp cât nu au mai fost scoase posturi la concurs, dar operaţiunile respective au cunoscut o dinamică deosebită!
La fel de interesant este că, deşi tot mai mulţi imbecili şi perverşi îşi hărţuiesc făţiş subordonatele, nu prea am văzut o solidarizare efectivă din partea femeilor, mai ales a celor „reprezentative”, purtate pe la televizor ca doamne mari ale business-ului şi politicii româneşti, doldora de declaraţii feministe de bon ton la „nivel european”, dar discrete şi pudice în interiorul ţării. Am putea enumera aici de-a valma doamne din toate partidele, ecologista Rovana Plumb, Andreea Paul Vass, Daciana Sârbu, Renate Weber, Corina Creţu, Monica Macovei până la cocheta doctă Cati Andronescu sau glamouroasa fată din popor Nuţi Udrea.
Dacă în India – o societate considerată de mulţi inferioară celei româneşti! – au avut loc recent mari manifestaţii de protest împotriva discriminării femeilor, pornind de la un alt caz infam de viol, la noi se aplică metoda poligrafului şi a chestionării forţate, tot pe linie ierarhică, a angajatelor!