Câte locuri de muncă vacante s-au înregistrat în trimestrul III 2020

În trimestrul III 2020, în România s-au înregistrat 39,3 mii de locuri de muncă vacante, în creștere cu 5,2 mii față de trimestrul anterior, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (INS). Rata locurilor de muncă vacante a fost 0,81%, în creştere cu 0,10 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2019, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,30 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 15,7 mii.

În trimestrul III 2020, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,07%), alte activităţi de administraţia publică, 5,3 mii locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, iar 2,0 mii locuri vacante în învăţământ, potrivit INS. La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în hoteluri şi restaurante (0,02%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,26%), respectiv industria extractivă şi tranzacţii imobiliare (0,29% pentru fiecare în parte.

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în învăţământ (+0,37 puncte procentuale), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,30 puncte procentuale), respectiv industria prelucrătoare (+0,26 puncte procentuale). În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, acesta a înregistat faţă de perioada analizată, creşteri semnificative în industria prelucrătoare (+2,7 mii locuri vacante) şi în învăţământ (+1,3 mii locuri vacante). Cea mai relevantă scădere atât a ratei, cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-a regăsit în informaţii şi comunicaţii (-0,38 puncte procentuale, respectiv -0,7 mii locuri vacante).

În trimestrul III 2020, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori din punct de vedere al numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (10,0 mii locuri vacante), lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (5,7 mii locuri vacante), muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (5,5 mii locuri vacante), respectiv ocupaţii elementare -grupa majoră 9 (5,3 mii locuri vacante).

Facebook Comentarii
Evalueaza articol !
[Total: 0 Average: 0]

Berta-Elena Dima

Născută pe 25 septembrie 1991, Berta Elena Dima este o tânără speranță a presei argeșene!  Este absolventă a Facultății de Jurnalism-Universitatea din Pitești, dar și deținătoare de Master pe Jurnalism Tematic la Universitatea din București! Ii place să scrie, sa danseze, sa se plimbe în aer liber si sa asculte muzică.  ,,Îmi place să observ societatea si sa relatez despre ce se întâmplă în jurul meu''  este mesajul jurnalistei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.