Zilele trecute, echipa noastră s-a aflat în Republica Moldova, Raionul Criuleni. Una dintre localitățile din această zonă este înfrățită, de aproape doi ani, cu comuna argeșeană Bascov. Este un parteneriat nou, însă în decursul ultimelor luni s-a reușit realizarea unor proiecte importante, cu rezultate concrete pe ambele maluri ale Prutului.

În prima parte a experienței noastre basarabene, vom  arăta cum un preot inimos, Ioan Solonaru, cu resurse foarte limitate, reușește de o bună perioadă de timp să ofere hrană pentru aproximativ 70 de copii săraci, din cei 300 cât numără comunitatea!

,,Nu m-a interesat niciodată istoria Rusiei, doar a Moldovei și României!’’

La 30 de kilometri de Chișinău, printre dealurile Moldovei cunoscute în toată Europa pentru vinurile de calitate, se află comuna Cimișeni. Comunitatea numără, oficial, aproximativ 3.000 de suflete, însă comuna basararabeană se confruntă cu aceeași problemă ca a restul satelor românești: tinerii au ales să plece la muncă în străinătate, fie în Rusia, fie în Uniunea Europeană. Agenții economici sunt puțini, așa că nici bugetul localității nu este unul care să permită o dezvoltare peste noapte.

În acest moment, două sunt proiectele care au nevoie de finanțare imediată: acoperișul grădiniței, care costă aproximativ 100.000 de dolari, și reabilitarea interiorului bisericii cu hramul Sfinților Constantin și Elena. Dacă finanțarea modernizării grădiniței este ca și rezolvată, așteptându-se doar o hotărâre a Consiliului Local Bascov pentru transferarea sumei necesare peste Prut, deocamdată lucrările pentru biserică sunt făcute, gradual, din bani proprii și din donații.

,,Am vorbit cu domnul primar de la Bascov dacă există posibilitatea de a fi ajutați și cu biserica… Este o biserică din 1874. Beleaua e că a fost construită pe un teren care are pânza freatică la doar 2 metri adâncime, așa că apa a urcat, afectând zidăria și structura de rezistență! Dânsul ne-a spus că, cel mai probabil, va apela la niște firme din Argeș pentru a face ceva donații, pentru evitarea birocrației’’.

,,1874?, întrebăm noi, înseamnă că a fost construită pe vremea țarului Alexandru al II-lea, când Moldova era gubernie a Imperiului Țarist!’’.

,,Cred că atunci! Oricum, nu m-a interesat niciodată istoria Rusiei, doar a Moldovei și a României! Veniți încoace, vreau să vă mai arăt ceva!’’

Cele mai multe dintre bisericile ortodoxe din Republica  Moldova sunt administrate de Patriarhia Moscovei. Slujbele se țin după calendarul vechi, deși, mărturisește preotul, sunt din ce în ce mai mulți moldoveni care sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, la fel ca românii și vesticii europeni. Bine, la fel ca restul românilor, nu refuză să continuie sărbătorile și pe 7 ianuarie, când la noi se sărbătorește Sfântul Ion, în paralel cu Crăciunul slav.

Un exemplu pentru toți preoții ortodocși

Preotul Solonaru ne-a condus într-o anexă a bisericii, unde în acest moment funcționează cantina socială în care copiii amărâți ai Cimișeniului beneficiază de o hrană caldă pe zi.

,,Înainte să vin eu, ca preot paroh, în 1998, aici se afla casa parohială. Nu am avut nevoie de ea, deoarece  am propria casă în apropiere. De ceva timp am organizat aici o cantină socială, unde mănâncă 70 din cei 300 de copii de la școala din Cimișeni. Respectăm zilele de post, nu le dăm carne miercurea și vinerea’’ne spune preotul.

Din sala de mese, acesta ne conduce în blocul alimentar. Totul aranjat și etichetat, la fel ca într-un restaurant! Se mândrește : ,,Instalația electrică e făcută de mine, la fel ca multe de pe aici!’’.

Ne arată și cadourile care vor fi oferite, cu ocazia acestor sărbători, copiilor săraci.

,,O să trebuiască să vorbesc cu niște firme, de la anul, pentru  pește și carne! În general, firmele sunt receptive când le spunem despre ce e vorba, chiar dacă multe nu o duc nici ele bine cu profitul. E bine că, în ciuda situației economice grele, putem să dăm o mână de ajutor!’’.

Într-o altă încăpere, grupul sanitar: ,,Aici copiii pot face un duș, să se spele pe dinți… Le oferim toate serviciile necesare!’’.

,,Părinte, ar trebui să veniți mai des prin România și să vorbiți și cu preoții români! Dumneavoastră reușiți să oferiți hrană și igienă pentru un sfert din copiii Cimișeniului, la noi foarte mulți preoți au mână doar de luat! La noi preoții își cumpără limuzine!’’ plusăm noi!

,,Am fost și mă duc deseori în România, și la voi s-au mai schimbat lucrurile, dar așa e peste tot, sunt multe lucruri de făcut, sunt mentalități de schimbat!’’.

După aceea, ne-a condus în interiorul bisericii! Muncitorii schimbaseră pavajul interior, care nu va mai fi afectat de umezeală. Investițiile, deloc mici, trebuie continuate, pentru ca biserica să recapete frumusețea de odinioară.

În ultimii 200 de ani, preoți ca el au ținut românismul viu pe acele meleaguri, fie că ne referim la epoca Rusiei Țariste sau la întunecații ani ai stalinismului sovietic. În ciuda acestor vicisitudini, am găsit în aceste comunități rurale moldovenești elemente de românism și de umanitate pe care noi, aici, în dreapta Prutului, le-am pierdut, probabil pentru totdeauna.

Scurt CV al preotului Solonaru

Despre viața Protoiereului Mitrofor Ion Solonaru (49 de ani) se poate face un film. Inițial, în adolescență, a urmat cursurile unei școli profesionale, devenind dulgher. În ultimii ani de existență a URSS, face școala militară la Berlin. După stagiul militar în armata sovietică își ia licența la Colegiul de Construcții din Chișinău și, de la începutul anilor 90  intră în rândul slujitorilor bisericești.

Pe rând, absolvă Școala Duhovnicească din Chișinău, Seminarul Teologic Noul Neamț, Academia Teologică Ortodoxă. Este hirotonit în anul 1990 și, din 1991, devine preot paroh. Din anul 1998 slujește la Biserica Sfinții Constantin și Elena din Cimișeni. Este căsătorit, are trei copii și, de ceva timp, a devenit și bunic.

Din 2003, conlucrează la Consiliul Mondial al Bisericilor, fiind fondator și membru al bordului al AO Ajutorul Creștin din Moldova. A vizitat numeroase țări pentru schimb de experiență, fiind specialist în asistență socială și în prevenirea traficului de ființe umane, prevenirii infecției cu HIV/SIDA etc.

Va urma!

Facebook Comments
Articolul precedentMioveni, oraș de poveste! (video)
Articolul următorIntervenție de ampolare a ISU Argeș la Spitalul Județean. Galerie foto
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here