Dupa ani de cautari, o echipa de cercetatori britanici din cadrul Universitatii Oxford, a realizat un studiu complex care arata ca virusul HIV a aparut pentru prima data in zona orasului Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, in jurul anilor ’20. Studiul a fost publicat in revista Science Magazine.
Pana recent, nu s-a stiut care era originea exacta a agentului patogen si nici cum acesta s-a raspandit în randul populatiei locale.
In prezent se cunosc doua ramuri ale virusului HIV( Human Immunodeficiency Virus, adica Virusul Imunodeficienţei Umane).
O prima ramura este cea a grupei M a viruslui HIV-1, este originara din zona Kinshashei şi este responsabila pentru 90% din totalul infectiilor raspandite la nivel global. A doua ramura este cea a grupei O a virusului HIV-1 şi isi are originile în regiunile apropiate ale capitalei congoleze.
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca raspandirea inegala, la nivel global, a celor doua ramuri ale virusului nu se datoreaza evolutiei, ci influentei factorilor ecologici. Ei au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat genomii-gazda ai virsului HIV, colectati de la 800 de bolnavi originari din Africa Centrala si au realizat un arbore genealogic al germenului inframicrobian.
Savantii spera ca localizarea focarelor o sa-i ajute sa intervina pentru a intrerupe pe cat posibil raspandirea infectiilor si sa afle care va fi locul in care virusul va fi complet eradicat.