Săptămâna trecută, angajaţii instituţiilor publice şi-au primit salariile pe luna iulie, primele afectate de scăderea lor cu 25%, în urma unei ordonanţe a guvernului. Nu este prima măsură care îi va afecta dramatic pe bugetari. În urma unor hotărâri de Consiliu judeţean şi ale Consiliilor locale, tot săptămâna trecută, au fost aprobate şi noile organigrame ale instituţiilor publice. Practic, prin aceste hotărâri, disponibilizările masive din instituţii au devenit statutare.
ISU Argeş pierde 50 de oameni
Ion Popa, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş s-a ferit să ofere multe detalii legate de disponibilizarea unor oameni din subordinea sa. Totuşi, cum legea e lege, mai ales când vine vorba de una de la centru, ISU Argeş va disponibiliza aproximativ 50 de angajaţi. Miercurea trecută, consilierii judeţeni au aprobat noile organigrame pentru următoarele structuri: Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanelor, Camera Agricolă Argeş, Serviciul Public de Pază şi Ordine, Muzeul Judeţean, Biblioteca Judeţeană, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Teatrul „Alexandru Davila”, Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Argeş, Şcoala Populară de Arte şi Meserii, Centrul de Cultură „Brătianu” şi Serviciul Salvamont. Fiecare dintre aceste instituţii va disponibiliza, per total, aproximativ 500 de angajaţi.
Pendiuc: „Trebuie să reorganizăm din temelii administraţia locală!”
Cel mai virulent critic la adresa măsurilor impuse de guvernul Boc este primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc. „În următoarele luni, trebuie să reorganizăm din temelii administraţia locală, dat fiind că multe dintre servicii le vom externaliza. Aceasta înseamnă că noi, alături de piteşteni, vom suporta preţuri ale serviciilor cu 40% mai mari. Pot spune că, din acest motiv, chiar naţiunea română se află în pericol”, a declarat Tudor Pendiuc. De asemenea, acesta consideră că mulţi dintre agenţii economici care au avut contracte cu statul sunt în pericol de a dispărea, din cauza decapitalizării. Centrul Cultural, Filarmonica, Poliţia Comunitară vor disponibiliza, împreună, aproximativ 100 de angajaţi.
Dacă până acum ceva timp unii dintre profesorii din Argeş erau nemulţumiţi faţă de modul cum s-au acordat gradaţiile de merit sau de situaţia materială din cabinetele şi laboratoarele unde predau, de data aceasta, cu doar o lună înaintea începerii noului an şcolar, motivul disputelor este reprezentat de justeţea listelor de disponibilizaţi. Bine, Ministerul Educaţiei s-a gândit să înceapă cu disponibilizările în rândul personalului auxiliar, cum ar fi contabilii, informaticienii, laboranţii etc. Dureros e că mulţi dintre aceştia, care au lucrat o viaţă în sistem, se văd concediaţi cu doar câteva luni înainte de pensie. Deja, conflicte legate de noile liste de disponibilizări au apărut în câteva şcoli din Argeş.
Scandal la Şcoala 9 din Piteşti
Din această toamnă, Şcoala numărul 9, din Piteşti, urmează a-şi pierde personalitatea juridică, unindu-se cu Şcoala 6, atribuţiunile administrative ale acesteia fiind la centrul bugetar de la Colegiul „IC Brătianu”. De aceea, Inspectoratul Şcolar Judeţean a trimis către aceste şcoli noua organigramă, fiind aprobată şi lista cu restructurări. De aici a ieşit un ditamai scandalul legat de criteriile care au stat la baza întocmirii acestor liste. „Organigramele au fost aprobate de ISJ, fără consultarea sindicatelor şi fără o întrunire a comisiei paritare. O asemenea situaţie este şi la Şcoala 3 din Câmpulung, unde un informatician de reţea a fost dat afară, cu doar un an înainte de pensionare. ISJ nu a făcut publică lista în şcoli, ceea ce mi se pare absurd”, a declarat Adrian Voica, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar SIPA Muntenia.
Dan Badea