În urma cazurilor de infecţii contactate în spitalul din Galaţi care au dus chiar la deces, Tatiana Preduţ, asistent-şef pe secţia Anestezie şi Terapie Intensivă din cadru Spitalului judeţean din Piteşti, vorbeşte despre cum stau lucrurile în una dintre secţiile unde oamenii sunt cel mai vulnerabili.
„De pacienţi ne ocupăm noi, vizitatorii sunt problema”
Slăbiţi după operaţii, cu răni sângerânde, în stare gravă, cu imunitatea slăbită, pacienţii de la ATI trebuie păziţi pe cât se poate de orice fel de microbi. În afară de sala de operaţii, aici pacienţii sunt cel mai uşor de pierdut, unii dintre ei fiind întorşi cu greu din calea morţii. Când sunt aduşi la ATI, sun curăţaţi, spălaţi, dezinfectaţi de personalul medical, indiferent că sunt în comă sau conştienţi. Personalul medical se plânge însă de atitudinea unor aparţinători ai celor internaţi. „Au venit aici vizitatori direct din grajd, cu balega pe pantaloni, cu noroi pe pantofi şi dacă le zici frumos că nu-şi pot vizita ruda sau persoana internată aici, tot ei sunt cei care se ceartă. pericolul cel mai mare vine din partea acestor aparţinători”, menţionează Tatiana Preduţ. Alţii vin aducând cu ei pe secţia ATI tot felul de mirosuri, de la transpiraţie la alcool, aste pe lângă microbii de care nu se străduiesc să se mai cureţe. „Unii oameni nu înţeleg că prin acest comportament fac mai mult rău pacientului decât bine. Uneori, noi stăm toţi pe un pacient să-l supraveghem, pentru că este în stare gravă şi aparţinătorii dau şi ei buzna să stea grămadă peste el. Dacă le explici frumos, încep şi te jignesc”, spune Tatiana Preduţ.
Microbii din spitale sunt mult mai rezistenţi
Microbi, bacterii, viruşi se află peste tot, chiar şi în spitale. Aceste micro-organisme nu pot fi eliminate de tot, însă pot fi ţinute în frâu, cu multă grijă. Desigur, accidente sau neglijenţe pot să apară oriunde în lume şi un pacient să fie infectat chiar în timpul unei intervenţii chirurgicale. Pentru a ţine sub control aceşti microbi este însă necesar ca periodic să fie schimbat atât dezinfectantul cât şi antibioticele folosite pentru a ajuta omul infectat să lupte. În spital se dezvoltă o serie de microbi rezistenţi, tocmai de aceea este nevoie ca periodic să se schimbe formula dezinfectantelor folosite şi a antibioticelor. Aici, când este detectat un microb periculos într-o încăpere, ea se închide şi este dezinfectează prin proceduri specifice.