Home Politic CUM COMENTEAZĂ DEPUTATUL DĂNUȚ BICA SITUAȚIA ABANDONULUI ȘCOLAR ÎN ROMÂNIA

CUM COMENTEAZĂ DEPUTATUL DĂNUȚ BICA SITUAȚIA ABANDONULUI ȘCOLAR ÎN ROMÂNIA

de Otilia Bercaru
49 vizualizări

Problema privind numărul tot mai mare al elevilor care aleg să abandoneze școala nu este una apărută de ieri sau de azi, ci are rădăcini puternic împământenite mai ales în ultimii ani.

Este, s-ar putea spune, una dintre problemele acute cu care se confruntă societatea românească a vremurilor noastre.

Potrivit unui studiu efectuat de către Oficiul European de Statistică, în România, anul 2018 a înregistrat un procent de 16,4% în ceea ce privește abandonul școlar. Media de vârstă a celor care aleg să părăsească definitiv băncile școlii este cuprinsă între 18 și 24 de ani.

La fel de rău se arată și situația celor cu vârste între 30 și 34 de ani, care nu și-au finalizat studiile superioare, aici înregistrându-se o rată de 24,6%.

Din păcate, statisticile mai devreme amintite situează România pe cel de-al treilea loc, între statele din U.E., după cum reiese din rata abandonului școlar.

Singurii care au întrecut România, sunt spaniolii și maltezi, primii avțnd un procent de 17,9%, iar ceilalți 17,5%.

Fruntași în ceea ce privește frecventarea formelor de învățământ sunt Croații, Lituanienii și Slovenii, aceștia având rate mici de abandon: 3,3%, 4,6%, respectiv 4,2%

În cazul tinerilor din România, abandonul școlar apare cu precădere acolo unde există anumite situații de risc cum ar fi situația materială extrem de modestă, chiar precară am putea spune, dar și în mediile unde există persoane de etnie rromă. O altă problemă o reprezintă și faptul că mai mult de jumătate dintre cei care nu vor să mai meargă la școală refuză să muncească, preferând să primească autoare sociale sau să încerce metode ilegale de a câștiga bani rapid

Deputatul liberal argeșean, Dănuț Bica, nu a rămas indiferent la această situație și a lansat o serie de întrebări către ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie.

Principalele cauze ale acestui flagel le reprezintă, fără doar și poate, politicile oficiale defectuoase și atenția insuficientă acordată de către guvernanți eradicării sale.
    Ținând cont că situația prezentată afectează deosebit de grav viitorul tinerilor care abandonează școala, vă rog să răspundeți la următoarele întrebări:

    1. Care este situația statistică a elevilor din învățământul obligatoriu (clasa pregătitoare-clasa a X-a, cursuri de zi) declarați în abandon școlar la nivel național în anii școlari 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 și 2018-2019 (numărul total al elevilor înscriși la începutul anului școlar, numărul elevilor declarați în abandon școlar, procentul elevilor declarați în abandon școlar)?
    2. Care este situația statistică a elevilor din învățământul obligatoriu declarați în abandon școlar la nivelul județului Argeș și al fiecărei unități administrativ teritoriale argeșene în parte în anii școlari 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 și 2018-2019?

    3. Care este situația statistică a elevilor care au absolvit învățământul obligatoriu la nivelul județului Argeș în ultimii 4 ani din punctul de vedere al evoluției lor ulterioare (continuarea studiilor la nivel liceal și universitar, încadrarea în muncă sau niciuna dintre aceste variante)?
    4. Ce măsuri și-a propus să implementeze Ministerul Educației și Cercetării în perioada imediat următoare pentru reducerea părăsirii timpurii a școlii și pentru reintegrarea elevilor care au abandonat școala?
    Solicit răspuns în scris
.”, a transmis deputatul.

Facebook Comentarii

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00