Revoluția industrială, care a început prin Occident încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, după ce a fost inventat motorul cu aburi, a condus la automatizarea unor procese tehnologice, la dispariția manufacturierilor și a breslelor aferente, la apariția clasei de mijloc… Bunuri care până atunci erau destinate doar categoriilor privilegiate de persoane ajunseseră accesibile maselor largi. Această revoluție a condus și la schimbări politice radicale, la emanciparea unor categorii considerate marginale… Știm de la istorie.

Aceste schimbări nu au fost bune pentru toată lumea, gradul tot mai mare de automatizare nemulțumind pe mulți: și pe aceia care își pierduseră obiectul muncii, după ce fuseseră înlocuiți cu niște mașini, dar și pe unii care se considerau, mai degrabă, sclavi, decât muncitori… Așa că nu puține au fost cazurile când roțile dințate și diferite alte angrenaje ale mașinăriilor erau blocate cu saboți de lemn (de aici și verbul ,,a sabota’’), pierderile industriașilor fiind deloc de neglijat.

Au trecut 200 de ani de atunci, iar acum omenirea se îndreaptă către etapa a IV-a a industrializării! Unele meserii ,,clasice’’ acum 10 ani au dispărut deja, altele se pregătesc să devină istorie. Normal, oamenii care le-au practicat ani sau zeci de ani se văd în situația de a nu-și mai putea întreține familiile, de la o vârstă reconversia profesională fiind, dacă nu imposibilă, măcar foarte grea.

Și mai e ceva, după ce toată viața ai avut un ciocan și toate ți s-au părut cuie, e cam greu la 55-60 de ani să faci altceva!

Uite, să vorbim puțin de taximetrie… Pe piață au apărut niște aplicații, gen Uber, tot mai populare printre tineri. Privite la început cu amuzament chiar de către taximetriști, după o perioadă destul de scurtă aceștia și-au dat seama că noua tehnologie le pune în pericol existența. S-au făcut și se fac presiuni la adresa autorităților pentru ca Uber sau/și Taxify să fie interzise, sute de șoferi Uber din România și din Europa au fost bătuți de către taximetriști, însă, cu toată părerea de rău pentru taximetriști, s-a dat drumul la un bulgăre care nu se va mai opri. Protestele taximetriștilor reprezintă o ultimă horcăială a unei meserii care va dispărea, cel puțin din țările cu apă caldă, în câțiva ani. Acesta e mersul istoriei…

Nici presa nu va scăpa de noua etapă a revoluției industriale/tehnologice! Personal, nu cunosc nicio persoană cu vârsta sub 45 de ani (și cunosc ceva oameni, din toate categoriile sociale, vă asigur) care să mai dea banii pe ziare. În marea majoritate a cazurilor, aceștia se informează de pe platformele online disponibile pe orice telefon mobil (iar acum, un smartphone poate fi cumpărat și cu 40 de euro) sau, în cazul fericit pentru jurnaliștii ,,clasici’’, de la TV. În România, mai sunt doar câteva ziare la tarabă, care se vând în câteva bucăți, până și jurnaliștii care acum câțiva ani contestau calitatea informației de pe site-urile de știri devenind… ziariști online. Ținând cont de acest aspect, nobila meserie de tipograf dispare, cum dispare sau se reduce semnificativ activitatea de distribuție a presei.

Chiar și meseria de jurnalist este în pericol, chit că unii dintre noi urlăm că  știm mai bine cum stă treaba la capitolul difuzare a informației decât un mucos care aruncă un filmuleț pe youtube sau 2 poze pe facebook. Păi, o dată cu apariția rețelelor sociale, fiecare jurnalist trebuie să concureze cu simplii cetățeni care postează vreo fotografie, vreun filmuleț sau o părere, mai mult sau mai puțin avizată, scrisă mai corect sau mai puțin corect gramatical, despre un eveniment. În Statele Unite, în ultimul deceniu și jumătate, s-au născut adevărate branduri, extrem de profitabile, din civic media (adică, articole, fotografii și video realizate și promovate de către oamenii de pe stradă), de la bloguri la emisiuni foarte bine realizate și difuzate online, cu o audiență mai mare decât a unor emisiuni cu decenii de existență pe piața de acolo. Nu mai zic că zeci de produse media mainstream, cu o tradiție și de un secol și jumătate, au falimentat!

Nici în România lucrurile nu stau diferit, chit că avem un delay de câțiva ani. Așa că noi, jurnaliștii care încă suntem tineri, fie ne vom adapta noilor trenduri și tehnologii (pentru că au apărut alte generații care nici nu mai vor să audă de presa clasică), fie vom dispărea precum dinozaurii! Nu mai merge cu vrăjeala, vorba simpaticului Serghei Mizil! ?

Citeam, mai demult, un articol legat tocmai de meseriile care vor dispărea, articol care cita un studiu realizat de nu știu ce institut economic. Astfel, în următorul deceniu, nu mai puțin de 50% dintre meseriile din ziua de azi vor dispărea.  Printre acestea se numără:

Operatori telemarketing

Evaluatori imobiliari şi de diverse bunuri

Angajaţii serviciilor de întreţinere a sistemelor de canalizare

Statisticieni Evaluatori de risc asigurări

Ceasornicari

Agenţi de transport marfă

Funcţionarii publici care calculează obligaţiile fiscale

Tehnicieni de laboratoare foto

Operatori conturi

Vânzători librării

Operatori introducere, validare şi prelucrare date

Specialişti calibrare

Agenţi constatatori asigurări

Grefieri arhivari

Procesatori de comenzi

Ofiţeri de credite

Evaluatori de asigurări

Arbitri

Angajaţi front office

 

Facebook Comments
Articolul precedentO ducem prea bine! Încă un mall la Pitești!
Articolul următorKARATIŞTII DIN MIOVENI, ÎN CONCURS LA TÂRGU SECUIESC
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here