Sunt 100% sudist! Sau ,,mitic’’, cum ar spune unii dintre ardelenii sau bănățenii cu un profund complex de superioritate. Nu sunt nici complexat, nici nu mă simt fericit având ca loc de naștere, de trai și, cel mai probabil, și de îngropăciune, Argeșul.

Zilele acestea, o grămadă de ANALiști, de politicieni de toate felurile, de naționaliști cu simbrie de la Moscova sau ,,autonomiști’’ardeleano-bănățeni au dat-o-n păreri legate de nou-înființata Asociație  a Vestului, structură care cuprinde autoritățile locale din Timișoara, Arad, Cluj și Oradea. În zilele care au urmat, și-au exprimat dorința de a adera la asociație mai multe orașe transilvănene, dar și… Iașul, oraș care a cunoscut o dezvoltare explozivă în ultimii ani. Asociația își propune să atragă fonduri europene prin proiecte de dezvoltare regională, sărind din schemă Bucureștiul ocupat cu lupte politice interminabile.

Imediat, unii dintre ANALiști, s-au apucat să spună/să scrie că această asociație este un  prim pas spre federalizarea României sau măcar autonomia economică a Banatului și Transilvaniei. Alții au mers mai departe spunând că este, musai, mâna Ungariei, a Austriei, a Germaniei sau a klingonienilor de pe Starship Enterprise, puteri care doresc spargerea României în mici țărișoare, după modelul Iugoslaviei, dar fără vărsare de sânge!

Cum noi, ăștia de la Argesplus.ro, mai știm și ceva istorie și economie, trebuie să scriem oleacă despre realitățile din Ardeal.

Urbanismul  în Transilvania are o vechime de peste 800 de ani, primele orașe care aveau o biserică din piatră, o piațetă și niște locuințe, în adevăratul sens al cuvântului apărând încă prin secolele XII-XIII. Nu așa ceva se poate spune despre orașele din Sud, care, în marea majoritate, au o vechime de cel mult 600de ani (Ploieștiul chiar mai puțin, vreo 400). Deci, din start, avem de a face cu o diferență, ca timp de dezvoltare, uriașă între Țara Românească și Transilvania.

Apoi, dacă mare parte dintre locuitorii orașelor din fostul Regat depindeau, mai mult sau mai puțin benevol, economic și social de marile familii de boieri, în Ardeal regăsim bresle de tot felul, negustori, oameni care au dat un puternic avânt economic orașelor în care trăiau. De altfel, chiar și orașele din  sudul Transilvaniei erau autonome, Coroana Maghiară doar încasând ceva taxe. În schimbul acestei semi-independențe, breslașii organizau apărarea acestor orașe de posibilele invazii. Poate ați văzut când ați fost pe la Sibiu sau Sighișoara turnuri de apărare construite de diferite bresle: Turnul Cositorilor, Turnul Țesătorilor etc. Deci, locuitorii din acele zone aveau o anumită independență și spirit de a construi pe baza propriilor resurse încă de acum 700-800 de ani.

În Țara Românească și Moldova, după cum am scris, dezvoltarea orașelor era la bunul plac al boierilor de tot felul sau al domnitorilor, putem spune că aceste provincii chiar au avut un nivel crescut de centralizare, inclusiv fiscal.

Ajungem în zilele noastre și regăsim, în România, atât autorități publice locale dependente aproape în totalitate de bugetele consiliilor județene sau de bugetul statului. Sunt primării care înregistrează ZERO venituri proprii, în ciuda faptului că ar avea de unde. În schimb, sunt și primării care au făcut, pe românește, din căcat bici și au ajuns adevărate modele de dezvoltare pentru România. Este, deja, celebru cazul unui sătuc din Ardeal care, prin atragerea de fonduri europene, a ajuns la frumusețea unuia din Elveția. La nivel de orașe, Clujul,Oradea sau Sibiul atrag grosul puținilor turiști străini, devansând Bucureștiul cu mult.

Vor ăia dinTransilvania și din Banat să se desprindă de ,,mitici’’? Eu cred și sper că nu! În schimb, s-au săturat ca orașele lor milenare să fie coordonate, via București, de Neica-Nimeni de pe la Videle sau Alexandria! S-au săturat să aștepte implementarea unor priecte de investiții! S-au săturat, până la urmă, ca banii din impozitele lor să fie folosiți pentru ,,investiții’’  în deja-caricaturalul Teleorman, care mai nou are stadion, dar fără echipă de fotbal…

Singura soluție pentru România este descentralizarea, dar aia pe bune! Adică, banii produși în Argeș și plătiți ca impozite aici să fie regăsiți, în cea mai mare parte, în bugetul din Argeș. La fel și în Timiș, Bihor, Constanța sau Alexandria. Din bugetul care ajunge la centru trebuie plătite doar administrația centrală (aici punem și apărarea și ordinea internă), proiectele de infrastructură pentru zonele defavorizate și… gata! Indiferent câți bani ar lua guvernul de la Teleorman de la ardeleni,  bănățeni, bucureșteniși, de ce nu?, chiar și din Argeș sau Prahova, și ar băga în pomeni electorale prin Moldova sau Oltenia, fără infrastructură acele zone sunt condamnate, pe veci, la sărăcie.

Descentralizarea ar duce la dispariția, naturală, a multor comune care nu își mai justifică, economic și social, existența, ar duce la prosperitate acolo unde se produce plusvaloare. Da, poate câțiva ani mulți vor avea o viață deloc ușoară, însă cam asta înseamnă alocarea cu cap a resurselor.

Așa cum am scris mai sus, Oradea nu e Zimnicea sau Videle. Ardelenii au luat calul de căpăstru și s-au apucat de treabă, nu așteaptă  la nesfârșit rectificări, alocări și alte tâmpenii de pe la București. Un model și pentru ,,mitici’’!

Facebook Comments
Articolul precedentFAZA ZILEI: Intram in Schengen!
Articolul următorPrimăria Pitești în doliu: tatăl viceprimarului Laurențiu Zidaru a murit!!!
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here