Pentru aceia dintre dumneavoastră care mergeți, periodic, prin localitățile județului, de la nord la sud și de la est la vest o să observați, la interval de câțiva kilometri, diferențe colosale de dezvoltatare, de la infrastructură la mediul economic. Aceste diferențe, care se observă în interiorul unui județ mediu precum Argeș, sunt, din păcate, extrapolate la nivel național.

De exemplu, la câteva zeci de kilometri de zona București-Ilfov, zonă care are un PIB pe cap de locuitor mai mare decât cel din zona Berlin (nu o spun eu, ci statisticile) vedem case părăginite, sate părăsite sau fără cele mai mici facilități specifice secolului 21: apă curentă, canalizare, drumuri cât de cât.

România s-a dezvoltat absolut haotic, cu insule de prosperitate într-o mare de sărăcie, cu vile somptuoase așezate lângă drumuri de pământ, cu mall-uri așezate lângă blocuri care arată ca după bombardament. Avem, în România, zone cu o economie care ar putea rivaliza oricând cu zone prospere din Occident, referindu-mă aici la București-Ilfov, Constanța și câteva județe din Banat sau Transilvania. La capătul opus, satele din Vaslui sau din Teleorman par desprinse din romanele lui Sadoveanu sau ale lui Marin Preda, unde timpul chiar nu s-a mai grăbit să le aducă măcar apă curentă și canalizare în curți, să nu mai zic de locuri de muncă plătite decent sau de ultimele tehnologii ale acestui secol.

Despre diferențele colosale de dezvoltare între diferitele regiuni istorice s-a tot scris, însă puțini argeșeni-fie ei oameni din administrație sau jurnaliști-vorbesc despre faliile economico-sociale existente între zonele din județ.

Dacă Piteștiul, Mioveniul și zonele adiacente s-au dezvoltat, în ultimii ani, într-un ritm alert, cele mai multe dintre localitățile din sudul județului și cele din zona Câmpulung se zbat într-o sărăcie lucie! Promisiuni au tot primit locuitorii acelor zone, fie că au venit din partea vreunui parlamentar care calcă din joi în Paște pe acolo, de la vreun lider județean sau de la primarii localităților, în perioada electorală.

Beleaua este că foarte multe dintre aceste localități nu au canalizare, iar apa curentă nu a ajuns chiar în toate gospodăriile. Nu mai puțin de 45% dintre argeșeni își fac, în continuare, nevoile în fundul curții, din acest punct de vedere România fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cu mult în spatele Bulgariei, care are un procent de 80% dintre gospodării racordate la sistemul de canalizare și, evident, cu budele în casă.

Cel mai probabil, în următorii doi ani, România va primi un enfrigement din partea Uniunii Europene, deoarece autoritățile noastre nu au fost în stare să aducă această țară măcar în secolul 20, la nivel de civilizație.

Așa că, e cam aiurea să vorbești de lasere la Măgurele și de reactor nuclear de ultim răcnet la Mioveni, când mare parte dintre români nu au parte de cele mai elementare condiții de igienă. La două secole de la abolirea regimurilor fanariote, provinciile românești ,,beneficiază’’ de contraste șocante. Ne felicităm că avem cel mai mare mall din Europa de Est, în ciuda faptului că avem și cele mai multe veceuri în fundul grădinii. Românii cumpără cele mai multe și mai scumpe mașini din Europa de Est, dar mergem pe drumuri pline cu gropi, iar puținele autostrăzi se surpă precum zidurile lui Manole.

Într-o oarecare măsură, viitoarea autostradă Pitești-Sibiu și drumul expres Pitești-Craiova, care va trece prin sudul județului, va mai micșora aceste diferențe de dezvoltare. La nivel județean, cel puțin, că, la nivel național, până când Moldova nu va fi legată prin autostrăzi de portul Constanța și de Transilvania, Vasluiul și Botoșaniul vor reprezenta ceva doar prin Știrile de la ora 5.

Facebook Comments
Articolul precedentElita călușarilor, spectacol extraordinar la Stolnici
Articolul următorMuzeul Județean participă la Târgul Castelelor
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here