Depun o listă cu semnături suficiente pentru 5 partide care pot câștiga alegerile pentru Parlament și Președinte, dar insuficiente pentru București. Pragul de semnături necesar pentru depunerea candidaturii pentru funcția de primar este aberant și anti-democratic, fiind, în fapt, o măsură prin care partidele mari vor să mențină monopolul politic asupra partidelor noi care s-au înființat. Este o metodă comunistă și birocratică de a submina democrația românească.
Pentru că toată viața mea am luptat pentru legalitate și respectarea legii, nu am cum să fac altfel și în politică. Înțeleg să continui această luptă și din calitatea mea de președinte al PND și de potențial candidat la Primăria Municipiului București. Achiesez la demersul democratic jurnalistului Liviu Avram și-i voi urma exemplu, urmând să-mi depun candidatura însoțită de un număr de 16 semnături. Semnăturile de susținere pe care le voi prezenta Biroului Electoral Central sunt suficiente pentru a înființa 5(cinci) partide politice, însă insuficiente pentru a susține o candidatură la București.
În acest sens, voi contesta decizia prin care Biroul Electoral de Circumscripție București îmi va respinge candidatura și voi invoca o excepție de neconstituționalitate a celor două texte – primari într-un tur și liste de 1%, prin care majoritatea este lăsată la cheremul unei minorități. Am ales să fac acest gest pentru a trage un semnal de alarmă. Am strâns semnătură cu semnătură, din ușă în ușă, de la om la om pe stradă, de la prieteni, de la cunoscuți, transparent și corect, și făcând toate acestea am ajuns să realizez cât de aberant este pragul impus de lege. Nu am făcut, cum înțeleg din spațiul public, că au făcut alții. Nu am cumpărat liste. Nu am plastografiat semnături după liste din arhivă sau primite de la prieteni. Nu am făcut schimburi cu alți potențiali candidați. Am căutat să respect legea și când am văzut că legea este greșită am luat decizia să o contest.
Experiența strângerii de semnături pentru susținerea candidaturii mele pentru Primăria Municipiului București mi-a relevat, o dată în plus, că am avut dreptate când, împreună cu doar alți 21 de colegi din aproape 400, am votat împotriva acestei legi aberante și discriminatorii. Am avut dreptate să cred, ca alte milioane de român că rostul modificării de anul trecut – când s-a impus pragul și s-a menținut alegerea primarilor dintr-un singur tur, nu a fost schimbarea clasei politice, ci perpetuarea șmecherilor din politică și a mașinăriilor de partid.
Mulțumesc membrilor și simpatizanților Partidului Național Democrat pentru munca lor și îi asigur că nu a fost în van.
Astăzi Partidul Național Democrat are curajul să se opună mafiei politice și să-și pună viitorul și viitorul a milioane de români în mâinile justiției. Este un gest de curaj și de demnitate să mergem înainte în picioare și nu în genunchi.
- În cazul în care Curtea Constituțională va admite contestația lui Liviu Avram sau alta, vor putea candida și candidații care nu au în spate mașinăriile de partid și resursele asigurate de guvernare. Dacă nu, va fi o „competiție” pe care doar DNA-ul o mai poate arbitra.
Biroul de presă PND.