Daniel Manole, președintele Alianței pentru Patrie, filiala Argeș, a comentat recentele probleme ale Justiției, opinând că fără o justiție eficientă are de pierdut întreaga societate. Fiind jurist de meserie, acesta a venit și cu câteva propuneri pentru ieșirea din această criză. Iată, mai jos, comentariul său:
În această perioadă, toți juriștii, dar și părțile din dosarele aflate pe rolul instanțelor, se confruntă cu probleme legate de protestul instanțelor de judecată!
Am ascultat declarațiile multor politicieni, ale „specialiștilor” în drept (ghilimele sunt corect puse pt că majoritatea acestor specialiști vorbesc în necunoștință de cauză), dar mai ales și a jurnaliștilor de casă ale partidelor politice.Toată lumea se axează doar pe cuantumul pensiilor speciale ale magistraților, dar nimeni nu vorbește cu adevărat de probleme cu care se confruntă magistrații, precum și personalul auxiliar din cadrul instanțelor de judecată!
Mulți spun că așa nu se mai poate! Dar cum se va mai putea? Care sunt soluțiile ce vor rezolva problemele din justiție? Guvernul împreună cu ministrul ce monitorizează activitatea justiției, având obligația de a interveni, de a modifica și de a completa dispozițiile legale privind desfășurarea actului de justiție, cunosc problemele reale din justiție și au găsit soluția rezolvării acestora?
Sau totul va fi o proastă campanie electorală pentru 2024, iar situațiile vor rămâne aceleași?
Poate rezolvările problemelor din justiție nu se regăsesc doar în cuantumul pensiilor, poate ar trebui să ne orientăm la a aduce îmbunătățiri actului de justiție prin:
? majorarea numărului de personal din cadrul instanțelor, atât a numărului de magistrați, cât și a numărului personalului auxiliar de specialitate.
(pentru o mai bună clarificare, legea 567/2004, cu modificările și completările ulterioare, definește exact personalul auxiliar din cadrul instanțelor de judecată: „personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea este format din grefieri, grefieri statisticieni, grefieri documentariști, grefieri arhivari, grefieri registratori și specialiști IT”);
? cursuri periodice și examinări anuale ale magistraților și personalului auxiliar de specialitate;
? remunerarea și promovarea magistraților și a personalului auxiliar de specialitate pe bază de competență și ca urmare a rezultatelor aduse actului de justiție, astfel la conducerea instanțelor de judecată vom avea cei mai competenți magistrați, neexistând frustrare între magistrați sau între personalul auxiliar de specialitate;
? și poate una dintre cele mai nedorite și înlăturate îmbunătățiri: tragerea la răspundere a magistraților, dar și a personalului auxiliar de specialitate pentru soluțiile eronate date în cauză, soluții la care de cele mai multe ori plătește statul din banii publici. Vorbim de cazurile de incompetență, corupție, influență etc.
? și nu în ultimul rând, politicul ar trebui să vină în sprijinul magistraților și implicit a actului de justiție prin eliminarea lacunelor legislative. Sunt articole de legi ce se anulează, modifică – total sau în parte – ori oferă o conotație mai favorabilă uneia dintre părți și defavorizează cealaltă parte, astfel magistratul-judecător se află în postura de a favoriza doar o parte sau a încălca un articol de lege, iar tragerea la răspundere ar trebui să fie a statului și implicit a clasei politice!!!
❗ Din punctul meu de vedere, toate problemele cu care ne confruntăm, indiferent de domeniile sau sectoarele de activitate, au o singură rezolvare: SCHIMBAREA CLASEI POLITICE❗