În această dimineaţă au loc 33 de percheziţii la adresele unor persoane care se ocupau cu fraude în domeniul auto în cinci judeţe şi în Bucureşti, fiind căutate 29 de persoane suspectate că au înşelat mai multe societăţi de leasing prin vânzarea ilegală a 38 de maşini în Germania.
La acţiunea care se desfăşoară în judeţele Timiş, Arad, Argeş, Vâlcea, Giurgiu şi în Bucureşti participă poliţişti din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale şi Direcţia de Investigare a Fraudelor, SIAS şi inspectoratelor judeţene de poliţie, suportul operativ al acţiunii fiind asigurat de SRI.
Potrivit unui comunicat al IGPR, în perioada februarie 2012 – iulie 2012, prin încheierea unor contracte de leasing financiar sau operaţional în numele unei societăţi comerciale, membrii grupării au indus în eroare mai multe societăţi de profil, determinându-le să le remită 38 de autovehicule.
Suspecţii nu au achitat contravaloarea ratelor de leasing pentru autovehicule, acestea fiind transportate imediat după tranzacţionare în Germania şi valorificate, cu ajutorul unor cărţi de identitate ale vehiculului false, pe teritoriul mai multor state membre UE.
Prejudiciul se ridică la 359.731 euro şi 2.337.907 lei.
În cauză, la data de 14 februarie procurorii au dispus începerea urmăririi penală faţă 14 persoane, membri ai grupării, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi fals material în înscrisuri sub semnătură privată.
De asemenea, a fost extinsă urmărirea penală faţă de alţi doi suspecţi, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, în formă continuată.
Persoanele căutate vor fi conduse pentru audierea de către procurorii Parchetului General la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.
Gruparea cumpăra mașini în leasing, achita o singură rată, după care respectivele autoturisme erau duse în străinătate și vândute. De asemenea, infractorii falsificau cărţile de identitate ale autoturismelor.
Prejudiciul total este calculat la peste 600.000 de euro. Perchezițiile au loc la această oră și sunt făcute de Direcția de investigare a fraudelor din IGP, aceștia fiind ajutați și de Serviciul Român de Informații.
Sursa : EVZ.ro