Home Social Dezastrul de la Cernobîl îşi arată abia acum „colţii”

Dezastrul de la Cernobîl îşi arată abia acum „colţii”

de Dan Badea
36 vizualizări

La 12 ani are cancer de tiroidă

Argeşul a fost, mulţi ani la rând, un judeţ unde probleme date de lipsa de iod din alimentaţie ducea la grave afecţiuni ale tiroidei. Când acestea au fost atenuate, au început, se pare, să se simtă efectele dezastrului nuclear de la Cernobîl.

Cu 25% mai mulţi bolnavi de cancer de tiroidă

Printr-o serie de programe de sănătate care au însemnat împărţirea de pastile cu iod către populaţie, iodarea sării, monitorizarea exactă a numărului de pacienţi şi tratarea lor a dus la scăderea numărului de persoane care aveau probleme din această cauză. Au apărut însă din ce în ce mai multe alte boli, cum ar fi cancerul de tiroidă care poate fi asociat cu nivelul de radiaţii. De când s-a produs accidentul nuclear şi până acum, numărul cancerelor de tiroidă a crescut cu 25%, efectele fiind vizibile mai ales în ultimii ani. Boala nu mai ţine cont nici de vârstă, fiind descoperiţi pacienţi care suferă de această boală la vârste foarte fragede, uneori chiar copii. Cel mai tânăr pacient bolnav de cancer de tiroidă din judeţul Argeş, a fost diagnosticat ca suferind de cumplita boală la vârsta de doar 12 ani. „Efectele accidentului nuclear de la Cernobîl se simt abia acum, după zeci de ani de la producerea lui. Tot mai mulţi oameni sunt diagnosticaţi cu cancer de tiroidă, procentual vorbind, numărul lor crescând cu 25% în ultmii ani”, spune medicul primar endocrinolog, dr. Adriana Toma.

În cazul accidentelor nucleare există o serie de protocoale pe care medicii endocrinologi le au de urmat, printre care şi administrarea de KI (tablete de iod stabil), care are menirea de a bloca activitatea tiroidei.

Facebook Comentarii

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00