Problema câinilor maidanezi nu este de ieri, de astăzi… Chiar dacă s-au încercat diferite metode pentru a scăpa oraşul de patrupede, nici una nu a dat roade, astfel zi de zi apar din ce în ce mai multe persoane muşcate de câini.
Printre proiectele municipalităţii au fost baza canină de la Smeura, adopţiile sau ridicarea lor de către hingheri, dar niciun proiect nu a avut reuşită din cauza ONG-urilor sau a milei populaţiei argeşene care hrănesc în continuare patrupedele.
În fiecare zi, cel puţin cinci piteşteni ajung la spital din cauza maidanezilor
În principiu, nu câinii în sine sunt problema, ci agresivitatea lor. Zilnic vin la spital persoane muşcate de câini, unele dintre ele având nevoie chiar de spitalizare. În 2012, la secţia de boli infecţioase s-au prezentat 1.543 de persoane muşcate de patrupede, iar spitalul a cheltuit câte 300 de lei pe fiecare vaccin. Statistica spitalului este completată, neoficial, ce-i drept, cu alte mii de piteşteni care îşi tratează singuri muşcăturile de câini. În plus, chiar şi în judeţul nostru au avut loc adevărate tragedii din cauza acestor maidanezi. În urmă cu trei ani, o femeie a murit în chinuri groaznice, lângă Piteşti, după ce a fost sfâşiată de câteva zeci de patrupede flămânde şi agresive.
Primăria merge pe ,,Soluţia Finală’’
Din păcate, în fiecare zi numărul câinilor fără stăpân se măreşte, iar primăria devine din ce în ce mai neputincioasă în tratarea problemei din cauza lipsei unui adăpost. Noul adăpost promis de primarul Tudor Pendiuc nu a fost finalizat nici până acum, deşi lucrările au început în vara anului trecut. Oricum, cei aproape 10.000 de câini de pe străzile Piteştiului nu ar fi încăput acolo.
Edilul a declarat în urmă cu câteva zile de presă faptul că nou aleşii parlamentari ar trebui să reia proiectul de lege prin care eutanasierea patrupedelor să devină o alternativă legală. Acest proiect a mai trecut o dată prin mâna parlamentarilor cu ceva timp în urmă, dar fără succes, fiind respins din cauza organizaţiilor non guvernamentale care se opun vehement eutanasierii patrupedelor.
,,Am discutat cu noii parlamentari pentru a relua în considerare problema câinilor maidanezi. Peste tot în lume eutanasierea nu este ceva ilegal, dar la noi legea nu a putut fi adoptată din cauza ONG-urilor care au protestat tot timpul. Sper să se adopte cât mai repede pentru a începe ridicarea câinilor de pe străzi şi să ajungem din nou cu străzile libere ca la începutul anilor 2000″ a declarat Tudor Pendiuc.
Cazuri şi necazuri cu maidanezii
Un elev din cadrul Grupului Şcolar ,,Constantin Brâncuşi” a povestit cum a avut probleme cu unul din câinii fără stăpân care îşi protejează teritorului pe strada Exerciţiu, atacând persoanele care trec prin zonă.
,,Nu cu mult timp în urmă, după ce am terminat orele şi am vrut să ma duc acasă, lângă sensul giratoriu de lăngă Secţia 3 de Poliţie, exact lângă complexul de magazine de la intersecţie, am fost muşcat de un câine, care se ia de toată lumea care trece prin zonă. Nu a fost chiar atât de grav, dar când am încercat să mă apăr, să nu mă muşte mai rău, din curtea de alături a ieşit o femeie care a început să ţipe la mine pentru faptul că dau în câine, aruncând vina tot pe oamenii care trec prin zonă. Dacă ţine atât de mult la acest câine ar trebui să îl ia în casă, nu să-l lase pe stradă să atace oamenii. Dacă nu îşi permite să îl dea hingherilor sau cei care se ocupă de problema maidanezilor să îl eutanasieze. Deja au prea mulţi de suferit din cauza milei unor persoane.” a declarat Mihai, elev în clasa a XI-a, din cadrul Liceului nr. 8.
Nu doar în cartierele de periferie numărul câinilor este mare, ci şi în centrul oraşului. Pe lângă modernizările făcute, centrele comerciale şi fântânile pompoase, se plimbă nestingheriţi câinii fără stăpân, uneori atacând persoanele, iar alteori distrugând florile şi arbuştii plantaţi în parcurile centrale. Numai anul trecut, maidanezii au făcut pagube municipalităţii de aproximativ 100.000 de lei, bani care ar putea fi folosiţi în alte domenii sau chiar în eradicarea problemei patrupedelor.
Un caz mai grav unde au fost implicaţi câinii fără stăpân a fost acum câteva luni, când o asistentă din cadrul Spitalului Judeţean Argeş a fost atacată în Parcul 1907, din zona centrală de trei patrupede, având nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă din cauza rănilor cauzate.
,,Eram cu copilul meu vizavi de staţia de la Muzeul Judeţean, când am fost atacată de trei câini. Din instinct mi-am ridicat copilul să nu fie muşcat. În acelaşi timp am strigat după ajutor, dar fără prea mare succes. Oamenii se uitau la mine şi probabil din cauza să nu fie şi ei muşcaţi nu au sărit pentru a mă ajuta. La un moment dat, a oprit un domn cu maşina si a venit să izgonească maidanezii. Probabil dacă nu apărea, nu mai scăpam. După ce a alungat câinii m-a dus la spital pentru îngrijirile medicale. Am fost internată aproape o săptămână şi am avut nevoie de 20 de copci în urma muşcăturilor. Iubesc câinii, dar este o problemă mare. Eu am scăpat cu viaţă din experienţa asta, dar dacă era un copil, ce se întâmpla? Era omorât în faţa ochilor altor persoane fără să intervină.” ne-a declarat A.P.
Chiar dacăva trece proiectul de lege prin care eutanasierea câinilor devine o realitate, ONG-urile tot o să protesteze, câinii vor continua să îţi arate colţii la trecători şi câte o dată să îi muşte.