Bine te regăsesc, după o scurtă absență, drag cititor, privitor și călător în timp și spațiu! Uite că, după mica ”vacanță”, am revenit cu forțe proaspete, cu alte locuri vizitate și cu noi povești pe care urmează să ți le aștern aici. Te rog din nou să iei o pauză și un loc în cel mai confortabil spațiu al tău și să citești rândurile de mai jos!
Să fi fost aproape o săptămână de când nu am mai vizitat vreun loc de poveste, când, într-o zi, văd o postare pe pagina unei cunoștințe: vizitase un loc pe care, eu și colegii mei de drum, îl vizasem dar în același timp îl trecusem în categoria celor greu sau aproape imposibil de vizitat, deși inițial mi se păruse că i-am descoperit calea de acces: CASA BRAIKOFF sau, cum mai este știut locul de către generațiile mai mari decât mine, fostul sediu al Institutului de Cercetare a Modei București.
Ce este cu această casă încă impozantă, situată la intersecția a două străzi din București, Georges Clemenceau (fostă Corabia) și Episcopiei, urmează să povestim în rândurile de mai jos.
Așa cum poate bănuiți, accesul nu s-a făcut pe ușa principală, aceasta nemaifiind una primitoare așa cum era pe vremuri, ci prin altă parte, dar din motive lesne de înțeles nu voi detalia aici chiar dacă, după urmele din interior, locul a mai avut și încă mai are vizitatori curioși, ca mine sau ca însoțitori mei. De cum am pătruns în interior și am văzut scara spiralată, fiind vorba despre o clădire care a avut treabă cu ceea ce ține de modă, în mintea mea a început să se deruleze unul dintre filmele foarte dragi mie: PHANTOM THREAD, film pe care mă gândesc să îl revăd datorită atmosferei pe care o are. Încercam să îmi imaginez cum era acel loc în vremurile lui bune, făcând abstracție de colegii mei de drum care erau deja ocupați cu fotografierea locului. Ca prin vis, vedeam ce și cum se lucra acolo în perioada în care a funcționat Institutul de Cercetare a Modei.
Documentându-mă, ca de fiecare dată, din mai multe surse găsite în spațiul on-line, aveam să aflu că imobilul situat lângă Ateneul Român, la intersecția străzilor Georges Clemenceau și Episcopiei, servit nu doar ca spațiu pentru cei de la IMOD, ci a avut diverși ocupanți.
Dar mai bine să descoperim în rândurile de mai jos să o mică istorie a casei „de la răscruce de străzi”.
CASA BRAIKOFF, căci despre ea este vorba, a fost construită, în urma unor nenumărate negocieri cu Primăria Bucureștiului. Aceste negocieri au existat deoarece reprezentanții, de la acea vreme, ai Primăriei, nu erau de acord cu construirea imobilului, considerându-l un posibil loc de comerț total nepotrivit cu restul zonei: în opinia lor, obiectele care ar fi putut „să păteze” locul prin faptul că erau destinate consumului larg, erau total nepotrivite cu profilul locului considerat unul al „lumii bune”. Printre opozanții vehemenți, în ceea ce privește construirea imobilului, s-a numărat și doctorul Georgescu, la vremea respectivă având și funcția de consilier al Primăriei.
IMOBIL CONSTRUIT PENTRU FAMILIA AFACERISTULUI OLANDEZ JEAN BRAIKOFF, DAR ULTERIOR AVÂND DIVERSE DESTINAȚII:
Cu un frumos profil încadrat în stilul neoclasic, casa a fost construită de arhitectul JOHN ELISEE BERTHET, după planurile pe care le-a semnat în anul 1891. Deși timpul și-a lăsat amprenta într-un mod nu prea fericit și asupra ei, casa mai păstrează și astăzi numeroase detalii cel mai reprezentativ fiind plafonul pictat, cu îngerași, flori, fluturi, păsări dar și încadramente formate din casetoane din stuc ce abundă în ornamentații. Lucrarea murală a fost realizată de un artist influențat foarte mult de arta din Franța.
- Primul proprietar al imobilului a fost omul de afaceri olandez Jean Braikoff. Acesta, după ce a locuit în Rusia, a venit în România împreună cu familia. Jean Braikoff a lucrat în domeniul antreprizei căilor ferate. Deși casa era una spațioasă, afaceristul și familia sa au ocupat numai o parte a acesteia, restul fiind închiriată. Inclusiv Ministerul Justiției a avut sediul aici, pentru o perioadă de aproximativ șapte ani.
- În anul 1924 casa este vândută.
- În anul 1954 se realizează o primă consolidare a imobilului, urmată apoi de cea din anul 1977.
- Tot prin anii 70, aici a funcționat și biroul companiei ELECTRONUM.
CASA BRAIKOFF, EPOCA COMUNISTĂ ȘI ÎNFIINȚAREA I.M.O.D.
În „EPOCA DE AUR” a României, imobilul avea să devină sediul unde își va desfășura activitatea INSTITUTUL DE CERCETARE A MODEI BUCUREȘTI (I.M.O.D.).
Până la înființarea institutului, în România nu exista un sector bine delimitat și centralizat în ceea ce privește domeniul producției de articole vestimentare, termenul de „designer” fiind unul total străin, locurile unde existau ateliere de creație vestimentară fiind fabricile de confecții. Acestea executau, sub tenta îndrumare a specialiștilor din Departamentul de Creație, modele care mai apoi aveau ca destinație expozițiile sau prezentările organizate. Era nevoie de mai mult decât atât, era nevoie de studii, de cercetări mai amănunțite în ceea ce privește domeniul modei în România. Așa a apărut I.M.O.D. Aici s-au făcut primele cercetări și studii, aici s-au întocmit rapoarte de specialitate privind tendințele vestimentare.
I.M.O.D. a fost și va rămâne un nume cu rezonanță, un nume valoros. Nu oricine, își permitea, în perioada comunistă, să se îmbrace de aici. Majoritatea hainelor erau create pentru personalitățile vremii.
În prezent, clădirea, monument istoric ce figurează cu codul LMI: B-II-m-B-18435, a fost scoasă la vânzare și achiziționată, pentru suma de 4,9 milioane euro, de către un dezvoltator imobiliar. Acesta are în plan transformarea ei într-un complex cu 10 apartamente de lux dar și un spațiu comercial exclusivist, totodată vrând să îi redea frumusețea de altădată.
Foto: OTILIA BERCARU – arhivă personală – TOATE DREPTURILE REZERVATE!!!