Fordaq- Comunitatea Forestierilor și Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România –Nostra Silva atrag atenția aupra faptului că prezentarea unei viziuni apocaliptice despre starea pădurilor, cu afirmații de genul “Datele sunt de speriat. O cantitate egală de lemn cu cea care se taie legal, se taie și illegal, iar asta trebuie să înceteze”, nu pot fi justificate prin rezultatele Inventarului Forestier Național. O astfel de viziune nu are fundamentare științifică și este contraproductivă, pentru că deviază atenția de la măsurile și politicile publice care ar trebui implementate pentru domeniul pădurilor. Poate cel mai grav, o astfel de viziune polarizează, divizează și nu ajută la găsirea echilibrului necesar în politicile publice. Astăzi situația din domeniul pădurilor nemulțumește societatea, dar în aceeași măsură nemulțumește proprietarii de păduri, comunitățile rurale, administrația silvică și industria lemnului.
Aducem în atentie pozitiile oficiale exprimate de catre Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură – Marin Drăcea, instituție responsabilă de realizarea Inventarului Forestier Național și Academia de Științe Agricole și Silvice, care argumentează științific faptul că, cifra „volumului dispărut” vehiculată în spațiul public este afectată de erori de eșantionaj, mai mari decât cele acceptate în tema de proiectare. Din această cauză nu a fost avizată și nu există ca cifră oficială, rezultat al Inventarului Forestier Național. În plus, se arată în poziția oficială a I.N.C.D.S, compararea acesteia cu cifra dată de INS, rezultată prin însumarea APV-urilor, este „neprofesionistă”. În cadrul Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi au fost prezentate de către d-na Prof. Dr. Ing. Laura Bouriaud, concluziile analizei unui grup larg de cerccetători:
“Raportarea Institutului Național de Statistică se referă la volumul brut comercializabil, în timp ce Inventarul Forestier Național se referă la biomasa aeriană totală. Nu există nicio corelație între aceste două sisteme de raportare. […] Situația aceasta este cunoscută și în alte inventare forestiere naționale, fiind caracterizată ca diferență dintre commercialised volume versus total drain. Nu toți cei care își dau cu părerea despre Inventarul Forestier Național se și pricep la Inventarul Forestier Național. În Romania, IFN-ul a avut o comunicare foarte proastă, forțat pentru că a trebuit să supraviețuiasca, fiind în pericol de a i se tăia finanțarea. […] Inventarul forestier oferă cifrele, dar nu Inventarul Forestier trebuie să spună ce înseamnă aceste cifre. […] Rezultatele IFN trebuie să fie cercetate în cadrul unor departamente de cercetare, așa cum este și în Franța, pentru a fundamenta corect politicile publice”.
Atunci ne intrebam: domnul ministru Costel Alexe ce a prezentat în spațiu public? Ce și-a asumat dacă această cifră nu există în raportul oficial al IFN? Cum s-a ajuns ca diferența de 20 milioane mc dintre raportarea IFN și raportarea INS să fie asimilată “tăierilor ilegale”? Există o lege a responsabilității ministeriale, iar Codul Penal sancționează comunicarea de informatii publice false. În plus, domnul ministru Costel Alexe a reușit să îl inducă în eroare si pe președintele României, Klaus Iohannis. Poate că astfel de declarații pot fi făcute de către ONG-isti care nu au informații , responsabilitate, proprietatea cuvintelor, dar nu de către un demnitar al statului român. Unde este fundamentarea politicilor publice bazată pe informații și cunoașterea realităților sociale?
Vă invităm să urmăriți concluziile Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi privind starea pădurilor, tăierile ilegale, starea industriei lemnului, necesitatea inițierii unor politici publice si prioritățile de finanțare prin Planul Național Strategic 2021-2027 Verzi, concluzii sintetizate în Raportul Fordaq pus la dispozitia participanților. De asememnea, atașat găsiți și documentele oficiale ale Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură – Marin Drăcea, instituție responsabilă de realizarea Inventarului Forestier Național și Academiei de Științe Agricole și Silvice. Tot atașat este prezentarea d-nei Prof. Dr. Ing. Laura Bouriaud. Lucrările integrale ale Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Comunității Forestierilor – Fordaq.