Home Special Francezii de la Dacia îşi repară pantofii într-un atelier din Piteşti (Galerie foto)

Francezii de la Dacia îşi repară pantofii într-un atelier din Piteşti (Galerie foto)

de Dan Badea
23 vizualizări

Fancezii de la Dacia, studenţii africani, italienii afacerişti, doctori, avocaţi şi chiar bomba sexi, fostă iubită a fotbalistului Cristi Tănase, dar şi cântăreaţa Emilia Ghinescu îşi repară cu toţii încălţările într-un atelier de pantofărie din Piteşti,

Mirel Meseriaşu şi colegii lui au învăţat franceză pentru clienţii lor

Nu numai oamenii fără posibilităţi materiale îşi duc şoşonii la reparat. se întâmplă şi la case mai mari. Atelierul SINCO SCM din Piteşti, are printre clienţi şi oameni importanţi. Printre ei, francezii care lucrează la Dacia, italieni, africani care studiază la Piteşti şi chiar bomba sexi şi-au dus pingelele la reparat aici. Meseriaşii chiar şi-au pus afiş în română, franceză şi engleză pentru ca şi străinii să înţeleagă. Cel mai vechi angajat al societăţii, Mirel Meseriaşu’ şi colegii lui s-au ocupat de-a lungul timpului de pantofii şi genţile unor persoane cunoscute şi potente financiar. „Eu lucrez aici din 1988, în această secţie. La noi vin francezii de la Dacia, ba şi bomba sexi, Iulia Tăbăcaru, a venit cu încălţările la reparat, la noi. Am învăţat şi puţin franceză şi engleză pentru a ne atrage clienţii străini”, spune Mirel Meseriaşu, cel care a făcut mulţi ani de şcoală şi ucenicie pentru a deveni un pantofar priceput. O altă vedetă care îşi repară pantofii la Mirel Meseriaşu este cântăreaţa Emilia Ghinescu.

Are pantofi de 25 de ani

Unul dintre clienţii fideli ai pantofarilor din centrul oraşului este şi Mircea Oprescu. De 15 ani el îşi lasă pantofii numai pe mâna aceloraşi meseriaşi. Mai mult, acesta a reuşit să păstreze o pereche de pantofi de un sfert de secol. „Am nişte pantofi de vară de 25 de ani. Pantofii sunt de Guban şi i-am întreţinut şi i-am păstrat pe un suport special să nu se strice şi îi port şi acum. Îi iau şi la nunţi”, spune Mircea Oprescu despre pantofii care l-au ţinut 25 de ani. Până la urmă, pe lângă pielea din care sunt făcute încălţările, care trebuie să fie de calitate, pentru a menţine pantofii, trebuie să ai mare grijă de ei. Este nevoie să fie păstraţi pe suportul special pentru a nu se deforma, trebuie curăţaţi cu o cârpă umedă şi daţi periodic cu cremă. Cei lăcuiţi se întreţin cu ajutorul uleiului cu silicon care îi protejează şi le dă strălucire.

Cu Luis Vuiton-ul la reparat

Pe lângă reparaţiile de pantofi, cei de la SCM se mai ocupă şi cu reparaţiile de genţi, haine din piele, vopsit, tot ce ţine de marochinărie. Printre genţile aduse la reparat, fie pentru le face o cusătură, o baretă, fie pentru a le vopsi sau schimba un fermoar, au sosit şi „exemplare” foarte scumpe şi de firmă. De câteva ori, meseriaşii s-au „confruntat” cu produse de marcă. „Am avut la reparat şi genţi de firmă, spre exemplu Luis Vuiton. Ne vin şi aemenea genţi să le reparăm”, spune Mirel.

Pantofi de dans, la comandă

Pantofarii de la SCM se ocupă şi fabricarea de pantofi speciali, pe comandă. În această categorie intră pantofii de dans, de la opinci şi până la cei de dans irlandez sau dans modern. „În general vin profesorii de dans şi dau comanda, iar noi le facem ceea ce ne cer, de la opinci, la pantofi pentru dans irlandez”, explică Mirel Meseriaşu’. Clienţi au, în continuare, în ciuda crizei, şi prin mână le trec atât produse de duzină, cât şi din cele care poată semnătura unor firme mari. Totul porneşte de la confort, spun ei. „Dacă omul se simte bine, confortabil într-o pereche de pantofi, sau au o pereche de cizme care trebuie lărgite, ori le trebuie doar un flec, vin la noi şi ne cer serviciile. Pentru un flec îi costă 6 lei, o pingea e 8 lei, iar vârful 3 lei. Când preţul e prea mare, iar valoarea pantofului prea mică le spunem noi să nu-şi mai bată capul şi mai bine să-şi ia alţii”, spune Mirel,

Atelierul de reparaţii pentru Leonardo

Când peste stradă de ei se găsea magazinul Leonardo, atunci când apăreau probleme la pantofi în garanţie, de reparaţii de ocupau tot ei. „Când era firma aici, la noi trimiteau la reparat toţi pantofii cu probleme. De lucru avem şi am avut întotdeauna, dar nu mai sunt meseriaşi. Nici specializarea de pantofar nu se mai face în şcolile profesionale. Noi suntem ultimii. În vremuri de glorie, pe vremea comunismului, SCM-ul avea poate şi 400 de angajaţi în piteşti, cu ateliere în fiecare cartier. Acum am mai rămas în jur de 40, poate nici atât…”, spune Mirel, unul dintre ultimii pantofari „de calitate” din Piteşti.

Facebook Comentarii

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00