Vă vine să credeți că, la Mălureni-Argeș, o singură persoană a deținut, într-o perioadă relativ scurtă de timp, nu mai puțin de trei funcții, la un moment dat chiar câte două, în paralel? Zilele trecute, mai mulți cetățeni ai acestei comune au contactat redacția Argesplus pentru a ne informa cu privire la mai multe nereguli comise de fostul edil, șofer și consilier (repetăm, acesta a deținut toate aceste funcții într-o perioadă scurtă de timp) Florian Bucălie. Seria de materiale pe care Argesplus o va realiza în săptămânile următoare ar trebui să atragă atenția atât angajaților Curții de Conturi, cât și a parchetelor specializate, dat fiind că modul în care Bucălie a ales să facă administrație este unul odios.
,,Intelectual’’ cu 10 clase
Dar, înainte de a intra în subiect, hai să vedem ce hram poartă Bucălie… Având, ca pregătire, doar 10 clase, acesta a fost mulți ani șofer în cadrul primăriei și om de încredere al primarului de atunci Alexandru Cristescu. Cristescu a candidat și a câștigat alegerile din 2016, dar în primăvara lui 2017, după o condamnare într-un caz care nu are de a face cu administrația, a fost demis. După aceea, timp 3 ani ani, Bucălie, care era viceprimar susținut de Alexandru Cristescu, a preluat și atribuțiunile de primar. În anul 2020, deși Cristescu avea voie să candideze, PSD a stabilit ca Florian Bucălie să fie candidatul pentru funcția de edil. A câștigat alegerile, însă la foarte scurt timp a fost descoperit ca incompatibil de către Agenția Națională de Integritate.
Iată ce se scrie în raportul de evaluare al ANI din data de 9 octombrie 2017: ,,La data de 25 mai 2016, în temeiul art. 12, alin. 1 și 2 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii 144/2007, privind înființarea, organizarea ți funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, ANI a fost sesizată de către o persoană fizică în lucrarea cu numărul 21985/A/II/25.05.2016 cu privire la faptul că Bucălie Florian, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Mălureni, județul Argeș, nu a respectat regimul juridic al incompatibilităților, întrucât concomitent cu funcția de ales local a deținut și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul aparatului de specialitate al Primarului comunei Mălureni, județul Argeș’’.
După ani de zile de procese, o hotărâre rămasă definitivă a stabilit ca Florian Bucălie nu mai poate ocupa vreo funcție publică până după alegerile din 2024. Practic, mai poate candida în 2028, asta dacă va scăpa de alte două dosare penale care se află în lucru de către procurorii din Curtea de Argeș. Dar, cum banul public este dulce, Bucălie nu a plecat de la primărie, ci, prin diferite artificii, a rămas ocupând, pe rând, dar și în același timp, funcția de șofer și de consilier personal al fostului său subaltern, viceprimar care, în prezent, are atribuțiuni de primar.
Zeci de sesizări, nicio reacție din partea Prefecturii
Acest lucru a fost prezentat, de mai multe ori, Instituției Prefectului. Tot în aceste zile, Argesplus a intrat în posesia unei sesizări adresate prefectului de către un consilier PNL, Călugăru Marin. Iată câteva pasaje din această sesizare: ,,După demiterea numitului Bucălie Florian, fost primar al comunei Mălureni, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă, atribuțiile au fost preluate de către viceprimarul Andrei Nicolae. Anterior alegerii în funcția de primar, numitul Bucălie Florian a fost angajat în baza unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată pe postul de șofer transport elevi, la Primăria Mălureni. În urma demiterii din funcția de primar, acesta a optat pentru funcția de consilier personal al viceprimarului, semnând în acest sens un contract individual de muncă, astfel că postul de țofer transport elevi a rămas vacant și ar fi trebuit scos la concurs, fapt care nu s-a întâmplat, deși mai multe persoane din comună sunt interesate să ocupe acest loc de muncă.Astfel că în prezent Bucălie Florian figurează cu două locuri de muncă, ambele la Primăria Mălureni, contrar prevederilor legale, dovada fiind însuși faptul că actualul contract de consilier al viceprimarului nu a putut fi înregistrat în Revisal. (…) Tot după suspendarea din funcție, Bucălie Florian a formulat cerere de concediu de odihnă motivând faptul că nu și-a luat concediu în perioada în carea s-a aflat în funcție, prin aceasta însușindu-și sume ilegale, deoarece el avea posibilitatea de a efectua concediul de odihnă, perioadă în care atribuțiunile sale puteau fi preluate de către viceprimarul comunei. În același mod a procedat și în luna ianuarie 2021 și ianuarie 2022’’. Menționăm că, în aceste zile, am încercat să luăm un punct de vedere și reprezentanților Prefecturii. Unul dintre juriștii instituției, Andrei Ciungu, ne-a informat că s-au înregistrat mai multe sesizări, că situația de la Mălureni va fi analizată amănunțit dar, conform legii 176, Bucălie ar avea dreptul să dețină, după pierderea procesului cu ANI, calitatea de consilier personal a viceprimarului cu atribuțiuni de primar. O parte dintre colegii fostului primar sunt, însă, de altă părere. Astăzi am aflat că Bucălie și-a mai acordat niște bani ,,de concediu’’, un mizilic de 10.000 de lei.
Mai jos, prezentăm niște înregistrări ale unor discuții dintre Andrei Nicolae, viceprimar cu atribuțiuni de primar, și două dintre angajatele primăriei care arată, de la sine, modul în care Bucălie a înțeles să facă administrație. Conform acestor acestor înregistrări, până și viceprimarului i-ar fi frică de Bucălie.
Două dosare penale pe numele Bucălie
Așa cum am amintit mai sus, în perioada de câțiva ani în care s-a aflat în proces cu ANI, Bucălie a semnat mai multe acte ale Primăriei Mălureni fără a avea acest drept. Din această cauză, s-a ales și cu un dosar penal care este în lucru la secția de Poliție din Domnești. În urma sesizării făcută la 112 chiar de către secretarul Primăriei Mălureni, Alisa Andreea Buciu, după un scandal izbucnit chiar la sediul primăriei, reacția polițiștilor a fost promptă: ,,În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că aspectele sesizate de dumneavoastră întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activități, faptă prevăzută ți pedepsită de articolul 348 din Codul Penal, petiția fiind înregistrată în registrul cu lucrări penale din cadrul Poliției Curtea de Argeș sub numărul 901.381/24.07.2022, în cauză urmând a se efectua cercetări și să se propună o soluție prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș. Un al doilea dosar a fost făcut după ce a a semnat și contrasemnat o adeverință, adică și la primar, și la întocmit, iar la rubrica secretar a pus un angajat să semneze. Adeverința respectivă a fost întocmită pentru preluarea unui imobil de către o rudă a primarului, conflictul de interese fiind scandalos.
Ținând cont că acest material a fost realizat cu câteva zile înaintea Sărbătorilor Pascale, nu am reușit să vorbim nici cu prefectul Radu Perianu, aflat în concediu, nici cu președintele PSD Argeș Ion Mînzînă. În zilele următoare, vom veni și cu alte informații de la Mălureni, informații care, cu siguranță, vor arăta o fațetă nu tocmai frumoasă a administrației locale din Argeș.