De astăzi, atunci când e vorba de creșterea securității unei locuințe sau a calității vieții locatarilor, documentația necesară pentru efectuarea lucrărilor de închidere a balcoanelor sau logiilor de la parterul unui bloc trebuie să conțină un acord primit din partea asociației de proprietari, nu a vecinilor, așa cum se întâmpla până acum. Schimbările aduse legislației privind autorizarea executării lucrărilor de construcții se regăsesc într-o lege ce a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.
Legea nr. 149/2020, ale cărei prevederi se aplică de astăzi, stabilește că cei ce vor să-și închidă balconul/ balcoanele sau logia/ logiile situate la parterul blocurilor nu mai au nevoie de acordul vecinilor, ca până acum, ci de un acord de la asociația de proprietari a imobilului.
Totuși, pentru a beneficia de noua prevedere, cei interesați să-și închidă balcoanele trebuie să aibă motive bine întemeiate, care să fie legate de securitatea apartamentului, de reducerea efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor asupra lor și pentru siguranța și sănătatea acestora.
“Cu acordul asociaţiei de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/ logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcţiei se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum si pentru siguranţa şi sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv”, scrie, mai exact, în forma proiectului adoptată de către deputaţi, votul acestora fiind cel decisiv în acest caz.
Articolul întreg pe avocatnet.ro