Epoch Times România anunţă că Florin Şandru, istoric piteştean şi preşedinte al Asociaţiei Doina şi Ion Aldea Teodorovici, se află de câteva zile în greva foamei, acesta arătându-se nemulţumit de salariile cercetătorilor din România. În ultimele luni, Florin Şandru a fost văzut deseori pe la sediul judeţean al Partidului Mişcarea Populară, fiind prezent la o conferinţă de presă, dar şi la un eveniment finanţat de PMP într-o localitate dâmboviţeană.
Florin Şandru, doctorul în istorie care încearcă să convingă Guvernul să mărească salariile cercetătorilor, a intrat, miercuri, în cea de a cincea zi de grevă a foamei, complet ignorat de autorităţi. Singurii care l-au băgat în seamă pe istoricul slăbit de privarea de hrană şi apă au fost jandarmii, care i-au cerut să plece din faţa Guvernului, unde acesta se aşezase marţi, încercând să atragă prin prezenţa sa atenţia asupra faptului că cercetătorii au ajuns să fie muritori de foame cu salariile de mizerie pe care le primesc.
Epoch Times aminteşte că Şandru, doctor în istorie, plătit cu 1210 lei pe lună, a intrat sâmbătă în greva foamei, cu speranţa de a obţine mărirea bugetului Academiei Române pentru asigurarea cercetării şi mărirea salariilor cercetătorilor, astfel încât aceştia să poată trăi din munca lor. Protestul său este unul extrem, Şandru privându-se nu doar de hrană, ci şi de apă.
Echipa Epoch Times i-a luat marţi, un interviu, în faţa Guvernului, şi a mediatizat situaţia sa, în ideea că autorităţile vor avea o reacţie.
Şandru şi-a petrecut noaptea de marţi spre miercuri pe bancă, învelit cu două pături aduse de oameni impresionaţi de situaţia lui: „Tot mi-au clănţănit dinţii peste noapte”, ne-a povestit istoricul.
Protestatarul îşi va continua greva foamei până când vor fi soluţionate problemele pe care le-a ridicat primului ministru, respectiv:
– deblocarea de urgenţă a posturilor la angajare şi promovare pentru cercetătorii din institutele de cercetare din România;
– mărirea bugetului Academiei Române pentru asigurarea cercetării şi mărirea salariilor cercetătorilor, conform legilor de promovare, avansare, gradelor academice şi rezultatelor ştiinţifice;
– acordarea sporului de doctorat persoanelor care şi-au obţinut doctoratul în 2010 – 2015″.
Poziţia Jandarmeriei
„Având în vedere că Guvernul este un obiectiv de importanţă deosebită, având pază militară colegii mei au discutat cu dumnealui, i-au explicat acest lucru şi i s-a recomandat să meargă în zona apropiată, în zona parcului, pentru greva foamei. Nu se poate staţiona în faţa Guvernului.”, a declarat căpitanul Mihai Vornicu, din partea Jandarmeriei.