Deși pedepsită, munca fără forme legale încă este o metodă cu practică extinsă. Și nu vorbim doar la nivel național, problema existând și pe la vecinii străini. Dar să îi lăsăm de-o pate, pe aceștia, momentan, și să vdem cam care au fost, pentru 62 de argeșeni, urmările acestui fel de muncă.

Nu de ieri sau de azi ITM încearcă să diminueze numărul de persoane care lucrează la negru, efectuând periodic controale amănunțite și aplicând sancșiuni destul de usturătoare.

Așa s-a întâmplat și în luna aprilie a acestui an, când inspectorii din cadrul ITM au defășurat 151 de controale. În urma acestora, s-au descoperit 16 angajatori care aveau persoane la muncă fără a avea, în schimb, documente care să justifice acest fapt.

Totalul amenzilor a fost de 520.000 de lei.

La fața locului s-a constatat că orele de muncă prestate de fiecare salariat nu figurau în nici o evidență, contractele individuale de muncă nu erau încheiate (nu erau transmise în Revisal).

Probleme au fost semnalate și în segmentul sănătății și securității. Aici s-a aplicat un număr de 13 amenzi în urma deficiențelor văzute la fața locului:
lipsa instruirii SSM; lipsa controlului medical periodic; necomunicarea evenimentelor; lipsa echipamentului de protecţie.

Alte probleme s-au mai înregistrat și în comerț, alimentație publică, exploatare forestieră, construcții etc. Totalul amenzilor date a fost de 13, iar suma acestora 49.000 lei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here