LaurentiuRebega239Am citit cu stupoare știrea despre declarația ambasadorului SUA la Chișinău, făcută cu ocazia aniversarii independenței Republicii Moldova. N-am avut acces, din păcate, la textul original, dar toate reacțiile ulterioare ale comentatorilor mi-au întărit convingerea că domnul ambasador James Pettit poartă o pălărie mult prea largă pentru domnia sa. Nu pot să cred că mesajul ambasadorului reprezintă opinia oficială a Departamentului de Stat.

Dacă ar fi așa, atunci după sinistrul pact Ribbentrop-Molotov și târgul meschin de la Yalta, România este trădată pentru a treia oară! De această dată, însă, este trădată de aliatul nostru cel mai de nădejde! Domnul ambasador Pettit a afirmat, nici mai mult nici mai puțin, că Republica Moldova și România trebuie să uite de idealul Unirii! Moldova ar fi, după spusele ambasadorului, o țară cu un alt popor și o altă istorie, și, bineînțeles, cu un alt viitor decât România. Nici Stalin n-ar fi spus mai bine!

Să fim bine înțeleși: România s-a angajat cu toată convingerea într-o politică euro-atlantică prin care a sperat și speră la libertate și prosperitate. Statele Unite au fost modelul acestor aspirații. Statele Unite sunt, încă, garantul democrației și libertății pentru Europa de Est. Dar nici Statele Unite și nici o altă putere, trecută sau viitoare, nu poate rescrie istoria fără să cadă pradă propriilor falsificări. Uniunea Sovietică s-a prăbușit tocmai pentru că a creat o minciună pe care până la urmă nu a mai putut-o duce! Pot să cred că domnul ambasador Pettit a vrut să adreseze un mesaj prietenos minorităților rusofone din Republica Moldova.

Dar pentru asta nu era necesar să calce în picioare demnitatea și onoarea națiunii române! Nimeni, în România, nu se gândește să anexeze Republica Moldova. Unirea, când se va face, se va face prin voința liber exprimată a cetățenilor Republicii Moldova și cu respectarea tuturor drepturilor minorităților etnice de la est de Prut. Dar, pentru România și pentru mine, ca român, Unirea cu Republica Moldova este un obiectiv care nu se negociază, nu se vinde și nu se cumpără!

Europarlamentar Laurențiu Rebega

Vicepreședinte al Grupul Europa Națiunilor și a Libertății

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here