Laurențiu Rebega: Cine se joacă cu istoria noastră?

LaurentiuRebega239Am citit cu stupoare știrea despre declarația ambasadorului SUA la Chișinău, făcută cu ocazia aniversarii independenței Republicii Moldova. N-am avut acces, din păcate, la textul original, dar toate reacțiile ulterioare ale comentatorilor mi-au întărit convingerea că domnul ambasador James Pettit poartă o pălărie mult prea largă pentru domnia sa. Nu pot să cred că mesajul ambasadorului reprezintă opinia oficială a Departamentului de Stat.

Dacă ar fi așa, atunci după sinistrul pact Ribbentrop-Molotov și târgul meschin de la Yalta, România este trădată pentru a treia oară! De această dată, însă, este trădată de aliatul nostru cel mai de nădejde! Domnul ambasador Pettit a afirmat, nici mai mult nici mai puțin, că Republica Moldova și România trebuie să uite de idealul Unirii! Moldova ar fi, după spusele ambasadorului, o țară cu un alt popor și o altă istorie, și, bineînțeles, cu un alt viitor decât România. Nici Stalin n-ar fi spus mai bine!

Să fim bine înțeleși: România s-a angajat cu toată convingerea într-o politică euro-atlantică prin care a sperat și speră la libertate și prosperitate. Statele Unite au fost modelul acestor aspirații. Statele Unite sunt, încă, garantul democrației și libertății pentru Europa de Est. Dar nici Statele Unite și nici o altă putere, trecută sau viitoare, nu poate rescrie istoria fără să cadă pradă propriilor falsificări. Uniunea Sovietică s-a prăbușit tocmai pentru că a creat o minciună pe care până la urmă nu a mai putut-o duce! Pot să cred că domnul ambasador Pettit a vrut să adreseze un mesaj prietenos minorităților rusofone din Republica Moldova.

Dar pentru asta nu era necesar să calce în picioare demnitatea și onoarea națiunii române! Nimeni, în România, nu se gândește să anexeze Republica Moldova. Unirea, când se va face, se va face prin voința liber exprimată a cetățenilor Republicii Moldova și cu respectarea tuturor drepturilor minorităților etnice de la est de Prut. Dar, pentru România și pentru mine, ca român, Unirea cu Republica Moldova este un obiectiv care nu se negociază, nu se vinde și nu se cumpără!

Europarlamentar Laurențiu Rebega

Vicepreședinte al Grupul Europa Națiunilor și a Libertății

Facebook Comentarii
Evalueaza articol !
[Total: 0 Average: 0]

Dan Badea

Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro și realizator al emisiunii Ora Argeșului, aflată în Top 3 al audiențelor din tot ceea ce înseamnă televiziune în anul 2021 fiind a doua cea mai vizionată emisiune din audio-vizualul argeșean. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare. În 2022, a absolvit un program de masterat în Istoria Românilor la Universitatea din Pitești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.