Furnizorii de energie au întâmpinat în ultimii doi ani multe dificultăți legate de aplicarea nenumăratelor modificări la ordonanța de urgență care stabilea pragurile și regulile pentru compensare și plafonare a prețurilor. Situația este aceeași și în cazul legii care reduce TVA de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice. Această măsură se aplică pentru persoane fizice și instituții, firmele fiind excluse. Managerul unei firme din domeniu, citat de impact.ro, spune că riscurile la care se expun antreprenorii acum sunt foarte mari, pentru că legea nu este formulată clar.
Din păcate, Legea pentru completarea art.291 alin. (3 ) nr.227/2015 privind codul fiscal prin care TVA-ul a fost modificat de la 19% la 5% ,pentru procurarea ’’panourilor fotovoltaice’’, a indus un haos care s-a generalizat în toata piața de profil, din care foarte multe firme se vor expune riscului de a fi sancționate la plata TVA-ului neîncasat atunci când deja au început să factureze cu 5% doar componente, spre exemplu doar panouri fotovoltaice, către beneficiarii persoane fizice.
Dacă citim cu atenție termenii în care se poate aplica TVA-ul redus de 5%, termeni publicați in M.O. Nr.40/13.01.2023, apare în mod repetat sintagma ‚’’ livrarea si instalarea’’, iar conform limbii române conjuncția ’’Și’’, în acest caz, ar traduce ca acest procent redus de TVA este valabil doar în condițiile în care beneficiarul achiziționează un sistem complet.”, explică Flavius Iliescu, manager Petawatt Energia.