Directorul Agenţiei de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Marius Jurubiţă, s-a apucat de vânătoare. Nu de mult, ci doar de câţiva anişori. Este vânător profesionist în devenire, însă microbul vânătorii şi al naturii l-a luat tocmai din Africa, acolo unde a mers în excursie chiar printre cele mai fioroase animale.
De la călătorii la vânătoare
Marius Jurubiţă este un mare iubitor de călătorii şi a avut parte de câteva experienţe exotice prin Africa şi Brazilia. De fiecare dată a fost extrem de aproape de cele mai fioroase sălbăticiuni. Din 2000 şi până acum, Marius Jurubiţă s-a plimbat prin Kenia, Zambia, Africa de Sud, Tanzania şi în tot acest timp a fost doar vânător de imagini. Când a simţit însă răsuflarea leului în ceafă, i s-a deschis şi apetitul pentru vânătoare aşa că şi-a luat puşcă şi a pornit la atac. „Până acum am ca trofee un ţap, doi mistreţi, câţiva iepuri şi-un fazan. În curând vreau să-mi iau o carabină, până acum folosindu-mă de o puşcă normală cu două ţevi, clasică. La mistreţ însă am tras cu carabina şefului de ocol”, explică directorul.
În conflict cu… elefantul
Unul dintre cele mai impresionante tărâmuri pentru directorul de la Agenţiei de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit a fost Africa şi experienţa trăită în savană, printre animalele sălbatice. Îmbarcaţi în jeep-uri, însoţiţi de persoane care să-i protejeze, turiştii făceau excursii în savană, cât mai aproape de animale. „Am avut ocazia să vedem leii hrănindu-se de la mică distanţă. Uneori treceau pe lângă noi şi ne atingeau maşina cu coada, erau destul de liniştiţi. Probleme era să avem cu un elefant, care s-a pus în faţa maşinii noastre şi a început să arunce praf cu trompa şi să bată din urechi. Era semn că uram să ne atace. În spate eram blocaţi şi din faţă venea elefantul. Bine că s-a liniştit că altfel ne putea călca în picioare”, povesteşte directorul.
Maimuţele le furau bananele
În interiorul complexurilor turistice din Africa, altfel foarte bine puse la punct, mai pătrundeau din când în când hoţii de fructe, maimuţele. „Complexul unde stăteam noi era înconjurat cu gard electric tocmai pentru ca animalele să nu intre. Doar maimuţele intrau şi ne furau fructele, bananele de pe mese. Seara când ne retrăgeam spre bungalouri, ne însoţea întotdeauna cineva pentru a nu avea probleme cu maimuţele”, îşi aminteşte Marius Jurubiţă.