Ministerul român Afacerilor Externe al afacerilor externe ne informează – printr-un comunicat postat (17.03.2024) pe pagina sa oficială de Internet, că ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a fost convocat în dimineața zilei de 17 martie 2024 la sediul Ministerului Afacerilor Externe din București, în legătură cu o serie de declarații recente ale părții ruse.
În comunicatul MAE român se precizează că, ”Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat în dimineața zilei de 17 martie 2024 la sediul Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu o serie de declarații recente ale părții ruse.
Ambasadorului i-a fost transmisă nemulțumirea profundă a părții române cu privire la maniera deformată, trunchiată și neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federației Ruse, teme importante, cu relevanță bilaterală, care își au originea în trecutul istoric.
S-a reamintit ambasadorului Federației Ruse necesitatea încadrării depline și permanente în practica diplomatică, inclusiv în ceea ce privește menținerea unei conduite responsabile în comunicarea publică.”
Atât s-a putut într-o țară care duce lipsă de lideri adevărați! Păi dacă am fi avut cu adevărat lideri puternici și instituții puternice, statul român ar fi trebuit să-l declare ”persona non grata” pe vice-președintele Consiliului de Securitate al F.Ruse , Dmitri Medvedev, imediat după mesajul postat (15.03.2024) de acesta pe contul său oficial de pe platforma rusă de socializare VKontakte (echivalentul rus al platformei de socializare Facebook) și să-l convoace pe ambasadorul rus, V. Kuzmin la sediul MAE român pentru a-i transmite acest lucru precum și pentru a demonta afirmațiile (15.03.2024, conferință de presă la Moscova) purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit cărora România este datoare Federației Ruse și nu trebuie să mai aibă nicio pretenție de înapoiere a tezaurului. Dar noi, românii, nu avem tăria de a adopta astfel de decizii și să ne asumăm riscurile pe care decizii de acest fel le comportă, decât în fața celor pe care îi considerăm mai slabi decât noi.
Și totuși, noi suntem parte a celei mai puternice alianțe militare care a existat vreodată în lume, NATO, iar recent (16.03.2024) au început lucrările pentru construcția celei mai mari baza a Alianței Nord-Atlantice din Europa, la Mihail Kogălniceanu. Baza se va întinde pe o suprafață de aproximativ trei mii de hectare, va include o multitudine de facilități (inclusiv piste de decolare-aterizare, hangare, depozite, diferite elemente de infrastructură aero-portuară, școli, grădinițe, magazine și chiar un spital) și va putea găzdui permanent aproximativ 10.000 militari NATO și familiile acestora.
Dar ce să-i faci? Tot cu frică stăm, când am putea lua exemplu de la alte state mult mai mici și fără o armată foarte puternică cum sunt statele baltice – Lituania, Letonia și Estonia. Au văzut, oare, liderii noștri ce atitudine adoptă liderii acestor state vis-a-vis de Rusia? N-ar fi rău să le urmeze exemplul și să nu mai fie așa temători.