Home Politic Noua dilemă a poporului român: dezvoltare regională sau regionalizare!?

Noua dilemă a poporului român: dezvoltare regională sau regionalizare!?

de Argeseanul
85 vizualizări

Deputatul Radu Vasilică

Regionalizarea României, propusă de președintele Traian Băsescu, este o aberație în ochii celor din USL. Aceștia spun că nu este decât o fumigenă aruncată pe scena politică, pentru a distrage atenția de la adevăratele probleme ale țării. Mai mult, aceștia acuză, prin vocea parlamentarilor PSD Radu Vasilică și Mircea Drăghici, că nu este decât o metodă de a crea haos pentru ca PDL să poată “fura mai bine”. Deputații social-democrați atacă dur această propunere, mai ales în condițiile în care cetățenii români nu au fost consultați. Referitor la declarația senatorului PDL, Mircea Andrei, care a spus că această chestiune a fost discutată și agreată de PSD și partidul aflat la putere, cei doi au infirmat la unison și au punctat că nu reprezintă decât o aberație a senatorului de Dâmbovița.

Liderii USL au făcut un calcul și le-a reieșit că fiecare român va fi nevoit să plătească din propriul buzunar 597 de lei pentru preschimbarea buletinului, permisului, talonului și a numerelor de înmatriculare sau a pașaportului. Mai mult ei consideră că argeșenii vor avea de pierdut în cazul în care România va fi regionalizată, capitala unității administrativ-teritorială din care vor face parte, urmând să fie la Târgoviște sau Ploiești.

Deputatul Mircea Drăghici

Varianta USL îi aparține deputatului argeșean Mircea Drăghici

USL are în schimb un alt proiect, care îi aparține aproape în totalitate, deputatului Mircea Drăghici. Soluțiile pe care parlamentarul le propune au fost acceptate atât de PSD, cât și de PNL, cu mici modificări, în urma unor discuții avute la Alexandria și București. Nu este vorba despre schimbarea structurii administrativ-teritoriale a României, ci unul de dezvoltare regională, așa cum susține chiar inițiatorul. În opinia sa trebuie luate o parte din prerogativele ministerelor și date actualelor euroregiuni, care ar urma să aibă inclusiv personalitate juridică. Printre altele, competențele acestui for de conducere vor legate de atragerea de fonduri europene și nu numai, pentru dezvoltarea infrastructurii din fiecare regiune în parte. În viziunea lui Drăghici, prefecții vor rămâne reprezentanții guvernului în teritoriu, dar cu atribuții scăzute pe activitatea instituțiilor deconcentrate și sporite în ceea ce privește verificarea legalității actelor emise de autoritățile locale. Liderul social-liberal susține că propunerile sale pot fi puse în aplicare până la finele lui 2012. “Este un proiect  care a fost cosiderat drept unul argumentat, dar și matur în sensul aplicării lui pe termen scurt. În esență regiunile de dezvoltare actuale nu sunt unități administrativ-teritorial, dar nici nu vor fi, vor avea doar personalitate juridică, Ele vor fi conduse de un consliu de dezvoltare regional, în frunte cu un președinte ales pe patru ani, indirect. La alegerile locale se votează primari, consilieri locali și județeni și președintele CJ. În funcție de rezultatele obținute și de populația cu drept de vot, vor fi desemnați reprezentanți în acest Consiliu. Acolo vom găsi deopotrivă și reprezentanți ai primarilor dar și consilieri județeni aleși. Ei își vor alege președintele, iar vicepreședinții vor fi din fiecare județ. Atribuțiile sale vor fi preluate de la actualele agenții de dezvoltare regională, care au statut de ONG, dar nu au statut de personalitate juridică la nivelul regiunilor, așa cum UE negociază spre exemplu cu Franța.”, a spus deputatul Mircea Drăghici.

Facebook Comentarii

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00