Social 

O bătrână din Argeș merge pe jos 12 kilometri pentru a vinde coșuri și mături

Publicat la : 16 octombrie 2020

Vasilica Negru, în vârstă de 73 de ani, merge zilnic pe jos aproximativ 12 kilometri pentru a vinde în oraș coșurile și măturile din răchită, pe care chiar ea le produce. Bătrâna locuiești în satul Streaua, aflat la aproximativ 6 kilometri de Ștefănești, într-o casă veche, în vârful unui deal.

Deoarece transportul în comun este o raritate în zonă, frecvenţa transportului maxi-taxi fiind extrem de redusă, femeia este nevoită să meargă aproape în fiecare zi 12 km pe jos, dus-întors, în loc să aştepte chiar şi peste o oră să vină un maxi-taxi.  Vasilica Negru se îmbracă mereu în fotă şi ie, având acasă zeci de costume populare. Femeia este cunoscută şi pentru cinstea ei impresionantă. La începutul lunii octombrie, a mers 6 km pe jos până la Primăria Ştefăneşti ca să aducă dovada cuponului de pensie în baza căruia a primit gratuit măşti de protecţie.

Lavinia Năstase, directoarea Centrului Cultural Ştefăneşti, este cea care a descoperit-o şi îi ştie toată povestea. „Tanti Vasilica nu pierde nicio slujbă de la biserică decât dacă e bolnavă. E cel mai politicos om pe care l-am cunoscut şi nu rămâne datoare nimănui. Recent a venit la Primăria Ştefăneşti să aducă dovada cuponului de pensie în baza căruia a primit măşti şi să îmi restituie cei 10 lei pe care îi trimisesem pentru maxi-taxi ca să vină la o expoziţie pe care am organizat-o la Centrul Cultural Ştefăneşti despre holocaustul romilor. Mi-a reamintit că merge pe jos şi că fiind bolnavă, nu a putut călători. Dacă aş avea posibilitatea legală, aş lua-o la Centrul Cultural Ştefăneşti pentru a le preda copiilor meşteşuguri. Şi dacă le-ar preda o lună copiilor ar fi un lucru minunat”, spune Lavinia. 

„Port costum popular de când eram mică, nu pot face altfel. Am şi mai multe costume populare pe care le-am primit. Fac coşuri şi mături din copilărie, mama şi tata îmi dădeau peste mână când eram mică dacă nu lucram bine, îmi spuneam că trebuie să am o meserie şi să o fac bine. Şi, încet-încet, a început să îmi placă să fac coşuri şi mături din răchită, să împletesc la ele ore în şir…”, a spus bătrâna.

Sursa: adevarul.ro

Evalueaza articol !
[Total: 0 Average: 0]
Facebook Comentarii

Acest articol a fost citit de 809 ori! Va multumim

Articole de citit

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.