Se numără printre cei mai buni medici cardiologi din țară. Mulți argeșeni cu probleme cardio-vasculare îi datorează viața… Profesor universitar, fost șef al Direcției de Sănătate Publică Argeș, în perioada 2005-2007, Adrian Tase este unul dintre cei mai cunoscuți medici argeșeni.
Activitatea științifică din ultimii ani i-a adus aprecierea forumurilor de specialitate din străinătate. Periodic, Adrian Tase participă la conferințe internaționale pe teme de cardiologie, expunerile sale științifice bucurându-se de succes în rândul colegilor de breaslă. Congresul Mondial de Cardiologie, care a avut loc săptămânile trecute la Beijing-China, nu a făcut excepție. Acolo, Adrian Tase a prezentat o nouă metodă care poate fi utilizată pentru tratarea fibrilației atriale.
Adrian Tase, în elita mondială a cardiologiei
În urmă cu puțin timp, medicul Adrian Tase a participat, la Beijing, la Congresul Mindial de Cardiologie, alături de cei mai renumiți specialiști din domeniu. „Congresul a avut loc în centrul de convenții al Parcului Olimpic, acolo unde a fost Olimpiada, acum doi ani. Au participat cardiologi din toată lumea, precum și prezentatori din Africa de Sud, Japonia, Coreea de Sud și China. Alături de ei, și eu am prezentat o conferință despre utilizarea moleculei eplerenone, care de obicei este folosită ca diuretic în insuficiența cardiacă. Am arătat că aceasta este foarte eficientă și în tratarea fibrilației atriale. Ipoteza noastră că utilizarea acestei molecule reduce frecvența crizelor s-a confirmat. După acest success al nostru, sperăm să legăm o colaborare cu clinica din Capetown, pe capitolele chirurgie și farmacologie vasculară” a declarat Adrian Tase. De asemenea, această nouă descoperire va fi prezentată la Congresul Național de Cardiologie, care va avea loc la Sinaia.
Coordonatorul unei noi unități a Spitalului Județean
Nu este o vară cu prea mult timp liber pentru Adrian Tase… În puţinele momente libere ale congresului, acesta a vizitat câte ceva din imensul oraș Beijing, care are o populație apropiată de a României și care se întinde pe o suprafață echivalentă cu cea a câtorva județe de pe la noi. A fost impresionat de Parcul Olimpic, mai ales de Cuibul de Pasăre, celebrul stadion pe care au avut loc foarte multe dintre întrecerile sportive. Autostrăzile pe șase benzi din oraș, buna-sistematizare și gospodărire a chinezilor l-au impresionat, de asemenea, pe medical argeșean. „În puținul timp liber, am reușit să iau contact cu orașul Beijing, care este foarte bine sistematizat. În plus, contactul cu o nouă cultură a fost mereu o provocare pentru mine. Cultura și civilizația chineză sunt spectaculoase, iar experiența mea o voi împărtăși și la Centrul Cultural Pitești” a promis cardiologul piteștean. După ce a venit de la conferința pe teme științifice din China, Tase a petrecut câteva zile la mare, împreună cu soția și fiul său. După aceea, a revenit la Spitalul Județean Argeș, unde s-a reapucat serios de treabă, ca șef al nou-înființatei Unități de Supraveghere și Tratament Acut pentru Pacienții Cardiaci Critici (USTACC). Este o misiune deloc ușoară, dacă stăm să ne gândim că tot mai mulți români suferă de boli-cardiovasculare, iar gravitatea lor este din ce în ce mai mare. „Va fi o vară fierbinte pentru mine și vom avea mult de muncă” declară Tase.