Știai că tocurile înalte erau inițial făcute exclusiv pentru bărbați? Într-o perioadă în care stiletto și platformele sunt adesea asociate cu stilul feminin și sexualitatea feminină, această veste se poate transforma într-un adevărat şoc. De fapt, timp de decenii, tocurile înalte și-au găsit locul în picioarele soldaților bărbați, aristocrați și chiar regali în diferite părți ale globului din motive foarte specifice.
Origini
Primul model de pantofi cu toc poate fi găsit în Persia din secolul al XV-lea (acum Iran). Tocurile erau purtate inițial de soldații de sex masculin pentru a-și asigura picioarele în etrieri – nu vrei să-ţi alunece piciorul când tragi cu arcul și săgeata. La scurt timp după aceea, migranții persani au adus pantofii în Europa, unde erau foarte populari printre aristocrați – îi purtau pentru a părea mai înalți.
Tocurile înalte au fost, pentru o lungă perioadă de timp, purtate ca indiciu al statutului. Dacă purtați un toc mai înalt, asta însemna că erai mai important sau mai bogat. De fapt, în secolul al XVII-lea, unele tocuri înalte erau uimitor de înalte – până la 54 cm.
Regalitatea franceză
Regele Ludovic al XIV-lea a fost un adoptator timpuriu al tocului înalt, dar cu propria sa amprentă. Pantofii lui aveau tocuri și tălpi roșii, iar singurii oameni cărora li se permite să le poarte erau cei din cercul său. Acest lucru a prins rapid în familiile regale din toată Europa și, bineînțeles, în cei care aspirau să fie ca ei.
Pantofii lui aveau tocuri și tălpi roşii – inspirația din spatele Louboutins, poate? Rapid a prins printre alte familii regale din Europa, iar pantoful cu talpă roşie a putut fi văzut în palate și case regale de pe continent.
În ciuda faptului că erau populare, tocurile erau adesea impracticabile atunci când purtătorii nu erau călare. După cum vă puteți imagina, un toc înalt nu ar merge bine în noroi, adesea scufundându-se în el, așa că mulți bărbați purtau pantoful cu toc mult mai rar.
Când vine vorba de istoria surprinzătoare a pantofilor cu toc, aceste date pot părea greu de imaginat, mai ales în zilele noastre când reprezentantele sexului frumos se află mereu în căutarea unor modele noi de pantofi cu toc care să le ofere acei centimetri în plus de încredere. Site-ul celor de la Modlet dispune de o selecție impresionantă din care te poți inspira, fie că vrei un toc ascuțit, pătrat, jos sau înalt.
Tocurile din piele
Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, existau două tipuri de tocuri purtate de bărbați, fiecare denotând un anumit „tip” de masculinitate. Dacă ai fi de statut înalt sau ai fi o persoană bogată, ai purta tocuri acoperite cu piele, dar dacă ai fi dintr-o clasă inferioară, ai purta fără piele. Indiferent dacă au fost acoperite sau suprapuse, tocul în sine a fost foarte lat și robust, nimic asemănător cu tocul elegant pe care îl purtau femeile vremii. Tocul stivuit era mult mai durabil, potrivit pentru activităţile zilnice.
Având în vedere cele prezentate, chiar dacă acum poate părea banală această modă, în urmă cu sute de ani bărbaţii chiar erau adepţii pantofilor cu toc.
Sursă foto: shutterstock.com