Din 11 februarie, www.argeseanul.com devine www.argesplus.ro
În urmă cu mai bine de doi ani, mai exact în data de 20.01.2011, Primăria Municipiului Piteşti semna la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului proiectul „Creare parc Lunca Argeşului” în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, sub-domeniul „Poli de Dezvoltare Urbană”.
Motivarea Administraţiei locale privind necesitatea implementării acestui proiect, aşa cum rezultă ea de pe site-ul primăriei, suna în felul următor: „Proiectul « Creare parc Lunca Argeşului », cu o valoare totală de 40.592.065,24 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 19.072.158,85 lei, îşi propune creşterea calităţii mediului în Municipiul Piteşti, prin reabilitarea unei zone verzi de 24 hectare, care, în prezent nu corespunde normelor de arhitectură a unui oraş modern, urmărindu-se stoparea fenomenului de degradare al spaţiului verde, creşterea calităţii peisajului, creşterea gradului de confort al locuitorilor, înlăturarea aspectului neîngrijit al acestei zone urbane, îmbunătăţirea calităţii factorilor de mediu.
În cadrul acestui proiect se propun a fi realizate următoarele amenajări:
– Împrejmuirea parcului Lunca Argeşului care se va încadra în peisajul arhitectonic din zonă
– Amenajare acces în Parc – Piaţetă la intrarea principală şi porţi de acces, alei carosabile, fântâni arteziene, parcare la nivelul terenului.
– Scenă pentru desfăşurarea activităţilor socio-culturale, teatru în aer liber.
– Bază sportivă. Aceasta va conţine: 2 terenuri de tenis de câmp, şi 2 terenuri multifuncţionale fotbal + baschet, amenajare locuri de joacă pentru copii, zonă pentru şahişti.
– Pergole, foişoare, piste de biciclete, semnalizări şi marcaje
– Grupuri sanitare tradiţionale, cabină de pază
Termen implementare: 17 luni de la semnarea contractului de finanţare.”
„Ceata lui Piţigoi trece mândră prin zăvoi” – cântec de bucurat alegătorii care au dat în mintea copiilor
Un calcul matematic elementar dovedeşte că suma ce trebuie rambursată din valoarea proiectului este de 21.489.906,39 lei, adică 4.909.553 euro, ceea ce înseamnă că piteştenii vor trebui să scoată din propriile buzunare 5 milioane de euro pentru încă un parc, pe lângă cele trei parcuri mari deja existente în oraş: Parcul Trivale, Expo-Parc şi Parcul Ştrand. Acesta din urmă este situat faţă de Parcul Zăvoi la doar câţiva metri, aparţinând de aceeaşi Luncă a Argeşului, ca şi Ştrandul din Cartierul Tudor Vladimirescu, între care nu există nici comunicare, nici coerenţă a proiectului de ansamblu.
Această supraaglomerare a investiţiilor în aproximativ aceeaşi unitate de spaţiu nu este un lucru greşit în sine, singura noastră dezaprobare şi suspiciune venind din planul de strategie managerială care a abordat aceste trei unităţi fără o viziune de ansamblu.
Dar şi peste acest lucru putem trece. Pentru că subiectului materialului de faţă îl reprezintă Parcul Lunca Argeşului. Pe care l-am străbătut sâmbăta trecută, de la intrarea pe la Podul Viilor şi până la Poarta de la Piaţa Angros de lângă Autobaza Piteşti.
În primul rând, trebuie spus că priveliştea oferită este una deosebită, meritul fiind unul exclusiv al Naturii. Asfaltarea aleilor este într-o oarecare disonanţă cu specificul ambiental al zonei, considerând că ar fi fost mai nimerit un covor de pietriş, dar iarăşi putem spune că este doar o chestiune de gust estetic. Nu vrem să insinuăm că de proiect trebuia să se bucure şi o anumită firmă de asfaltare, măcar pentru faptul că bicicliştii şi rollerii vor avea pe unde să se plimbe în linişte!
Cum să prosperi în vremuri de criză sau Ghidul bunului gospodar – ediţie nerevizuită, dar întotdeauna adăugită
Indicatoarele presărate din zece în zece metri ne pun imaginaţia la încercare, mai ales atunci când vine vorba despre toaletele ecologice, Teatru de vară sau Discotecă. Deocamdată nu vedem decât bănci, coşuri de gunoi (bravo, nu mai întrebăm câte sute de euro a costat unul, bine că sunt, astfel că nimeni nu va mai avea scuze să arunce resturile pe jos!), chioşcurile ce vor urma să devină şi funcţionale, nişte chestii de lemn – o notă bună pentru că s-a optat pentru lemn şi nu pentru structuri metalice! – care aduc cu nişte Porţi ale Norocului inspirate din arhitectura chineză, vreo trei părculeţe de joacă, în care nu este greu să descifrăm aceeaşi semnătură cu cea a firmei care a amenajat şi celelalte părculeţe de joacă din Centrul şi din celelalte cartiere ale oraşului şi Lacul, dar pentru asta Primăria nu are nici un merit.
Pe malul Lacului, niciun pescar. Pe aleile Parcului, în afara câte unei perechi răzleţe de câini maidanezi, nimeni. Poate că la primăvară, poate că la vară, poate că atunci când se va deschide Teatrul de Vară sau discoteca. Cine ştie? Deocamdată ne bucurăm de linişte.
Ceva mai încolo, un anunţ scris cu graffiti adresat amatorilor de stări euforice induse. În ceea ce ne priveşte, frumuseţea priveliştii este suficientă pentru a ne face să ne simţim euforici.
În altă parte, suntem avertizaţi asupra unui iminent PERICOL DE MOARTE! Poate doar dacă ne aruncăm în lac şi nu ştim să înotăm! Pe partea cealaltă a lacului, o aşezare omenească improvizată din cartoane.
La vară o să fie cald şi teatru
Desigur nu v-a scăpat amănuntul că în proiectul acestui parc a fost prevăzut şi un Teatru de Vară. Nu ştim ce a stat la baza acestei motivări, atâta timp cât un Teatru de Vară exista deja în Ştrand. El fusese reamenajat cu câţiva ani în urmă, dar abandonat din lipsa oricăror activităţi. Asta ca să nu mai vorbim despre vechiul Teatru de Vară din spatele Bibliotecii Judeţene, dispărut la începutul anilor ’90, scândură cu scândură, în nişte condiţii suspecte, aşa cum au dispărut multe în acea perioadă tulbure.
Aşa că ne întrebăm: de ce un Teatru de Vară în Lunca Argeşului, când ar fi putut fi repus în circulaţie cel din Ştrand?
De ce alte şi alte fântâni arteziene, cum vedem că e prevăzut în proiect? De ce parcări şi alei carosabile? Oare aşa va fi conservat ecosistemul transformat în parc?
Câteva motive de îngrijorare
Este firesc să ne exprimăm aceste îngrijorări, mai cu seamă că Lunca Argeşului dispune de un specific ornitologic cu totul aparte, care ar putea fi perturbat de un exces de „civilizaţie” rezultat în urma poluării, sub diferitele sale forme. Avem însă speranţa că Asociaţiile Ecologiste vor continua să fie vigilente şi să aducă la cunoştinţa societăţii civile orice încălcare a normele în vigoare privind ocrotirea mediului înconjurător.
O altă îngrijorare a noastră, rezultată dintr-o experienţă pe cât de concretă, pe atât de nefericită, vine din posibilitatea ca noul parc din Lunca Argeşului să devină un spaţiu de manelizare, adică de poluare fonică, ceea ce ar face ca plimbările şi reculegerile eventualilor vizitatori să fie compromise. Spunem încă o dată că o discotecă într-un asemenea spaţiu nu are ce căuta!
De asemenea, aşa cum vedem că se întâmplă vara în Parcul Trivale, unde pădurea fumegă la propriu de la grătarele diferiţilor „întreprinzători”, care numai ei ştiu cum au obţinut aprobări, tot astfel ne temem că se va întâmpla şi aici, în Parcul Zăvoi, ceea ce ar fi un alt dezastru ecologic.
Ar fi culmea ironiei ca tocmai ceea ce s-a făcut din nevoia de a „creşte calitatea mediului” să se transforme într-o sursă de compromitere şi de distrugere a lui.
Pentru că noi, jurnaliştii, nu putem fi tot timpul peste tot, facem apel la concitadinii noştri pentru a semnala orice deviere de la normele unei vieţuri în armonie cu Natura şi de la normele ce presupun respectul reciproc pe care fiecare dintre noi îl datorăm celuilalt, atâta timp cât şi acesta înţelege să procedeze întocmai.
Până la urmă, fiecare dintre noi este un arhitect al propriei sale comunităţi, dar niciodată individul nu va putea să mişte singur lucrurile din loc. Pentru asta va fi nevoie întotdeauna de un acord cu ceilalţi şi de conştientizarea unui interes şi a unui bine comun.