Europarlamentarul Corina Crețu a anunțat (27.02.2024, postare pe pagina oficială de pe platforma de socializare Facebook) că Parlamentul Uniunii Europene a adoptat (27.02.2024) o directivă europeană cu privire la protecția jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului și democrației împotriva procedurilor judiciare vădit nefondate.
În mesajul transmis pe Facebook, europarlamentarul Corina Crețu a precizat următoarele:
„Astăzi am votat raportul privind protecția jurnaliștilor și apărătorilor drepturilor omului și democrației împotriva procedurilor judiciare vădit nefondate. Directiva vizează acțiunile strategice în justiție împotriva jurnaliștilor care sunt vădit nefondate, cunoscute și sub numele de SLAPP.
Concret, acestea sunt acțiuni de intimidare judiciară, îndreptate cu precădere împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului prin care se urmărește reducerea acestora la tăcere prin acuzații vagi sau nefondate. De cele mai multe ori, procesele SLAPP sunt folosite pentru a acapara timpul și resursele financiare ale părților acuzate, obligându-le să se apere în instanță și să suporte costuri semnificative. Numărul de cazuri de procese intentate în mod nefondat împotriva jurnaliștilor a crescut exponențial din 2022, ajungând la 820 de cazuri la nivel european. Din 2016 până în prezent, cercetările efectuate de Coaliția împotriva SLAPP în Europa arată că acestea au crescut cu 400%. Categoriile de victime ale unor astfel de procese sunt variate, de la persoane fizice, activiști, jurnaliști la organe de presă și apărători ai drepturilor omului. Punctul lor comun este implicarea în mobilizarea publică.
Cum va proteja prezenta Directivă aceste categorii de persoane?
- În cazul în care astfel de acțiuni judiciare vădit nefondate sunt intentate, părțile acuzate vor putea solicita respingerea rapidă a plângerilor evident abuzive, iar în astfel de cazuri inițiatorii vor trebui să își dovedească acuzațiile.
- Pentru a preveni procesele judiciare abuzive, instanțele vor putea impune sancțiuni descurajante reclamanților, de obicei reprezentați de grupuri de lobby, corporații sau politicieni.
- Victimele proceselor strategice vor avea acces la informații cuprinzătoare despre măsurile de sprijin – asistență financiară, judiciară și sprijin psihologic.
- Statele Membre se vor asigura că hotărârile din state terțe în procese SLAPP nu vor fi recunoscute pe teritoriul lor.
- Victimele proceselor SLAPP vor putea solicita compensații pentru costurile și daunele suferite în instanțele naționale.
Jurnaliștii sunt gardienii democrației, iar protejarea lor este o necesitate vitală pentru menținerea unei democrații sănătoase.”