Schimbarile climatice manifestate, in special, prin incalzirea atmosferei devin in ultima vreme o problema din ce in ce mai complexa, cu urmari grave asupra intregului ecosistem. Din cauza unor emisii de gaze cu efect de sera, precum dioxidul de carbon, temperaturile medii ale diverselor zone de pe pamant sunt intr-o continua crestere, ceea ce duce la dezechilibre climatice manifestate prin fenomene meteo extreme, cum ar fi uraganele, seceta sau inundatiile masive.
Studiile stiintifice au dovedit rolul activitatii umane in incalzirea globala, in special industria fiind raspunzatoare pentru cantitatile impresionante de dioxid de carbon, eliminate in atmosfera in fiecare an. O tendinta actuala a multor agenti economici este limitarea amprentei de carbon, adica micsorarea cantitatilor de gaze cu efect de sera eliminate in urma activitatilor economice pe care le executa. Un prim pas este reprezentat de masurarea amprentei de carbon, activitate ce poate fi facuta de catre o firma de consultanta de mediu, ca de exemplu Stratos.ro, care ofera servicii diverse, precum obtinerea acordului de mediu si a altor avize si autorizatii, gestionarea si evidenta deseurilor, studii de mediu diferite.
Iata care sunt cele patru metode prin care firmele isi pot micsora amprenta de carbon!
- O metoda la indemana, care ofera in plus si avantaje economice si nu doar contribuie la protejarea mediului inconjurator si la limitarea efectului de sera, este eliminarea risipei. Aici este vorba, in special, de risipa energetica, fiind stiut ca mare parte din energia electrica si termica se produce in Romania prin arderea combustibililor fosili, precum petrolul si gazele naturale. Aceasta modalitate de producere a energiei genereaza cantitati impresionante de dioxid de carbon, asa ca orice economie inseamna si o cantitate mai mica de combustibili arsi. Risipa poate fi eliminata prin inlocuirea vechilor echipamente ce consuma mult cu unele noi si economice si prin implementarea unei culturi a economiei in intreaga activitate.
- Firmele de consultanta de mediu ofera printre serviciile lor pe cel de audit energetic. Prin intermediul unui astfel de studiu se poate identifica precis unde se poate interveni pentru a imbunatati in mod evident consumul de energie. Acest document poate insemna si o modalitate de influentare in mod pozitiv a clientilor, multi dintre acestia fiind interesati de colaborarea cu firme care fac eforturi in vederea protejarii mediului inconjurator.
- In foarte multe cazuri, firmele nu-si pot reduce consumul de energie electrica, deoarece aceasta este esentiala pentru productie. Alternativa este apelarea la solutii de producere alternativa a curentului electric, cum ar fi montarea de sisteme fotovoltaice, care ofera curent electric gratis direct de la soare sau sisteme eoliene ce produc energie prin intermediul vantului.
- Copacii au proprietatea de a extrage dioxidul de carbon din aer si a-l depozita sub forma lemnoasa. Companiile ce dispun de terenuri neocupate ar putea sa decida plantarea unor pomi cu viata indelungata sau chiar sa sprijine comunitatea in realizarea unor impaduriri pe suprafete extinse de teren.
In concluzie, scaderea amprentei de carbon reprezinta o buna oportunitate pentru firmele din Romania de a dovedi atentia pe care o acorda mediului inconjurator, dar si de a face, in acelasi timp, economii importante de resurse.
Sursa foto: unsplash.com