Decizia celor de la Nokia de a parasi Romania reprezinta un semnal negativ pentru alti posibili investitori si denota, fara doar si poate, o lipsa de încredere cu privire la evoluţia economică a României. Mai mult decat atat, aceasta decizie infirmă optimismul exagerat al guvernanţilor şi arată faptul că suntem departe de ieşirea din criză.
Deschiderea fabricii Nokia de la Jucu, în februarie 2008, a fost un succes al guvernării liberale, atât pe plan local cât şi naţional. În acel moment se prognoza că venirea finlandezilor de la Nokia în România va atrage după sine crearea a 15.000 de noi locuri de muncă. La vremea respectiva mutarea fabricii Nokia la Jucu a stârnit ample proteste în Bochum, Germania, acolo unde finlandezii au decis să investească iniţial. Decizia celor de la Nokia a demonstrat clar gradul mare de credibilitate pe care România îl avea în exterior în timpul guvernării PNL.
„Prin contractul cu finlandezii de la Nokia, statul român, în speţă Consiliul Judeţean Cluj-Napoca, se obligase să facă o pistă pentru aeroportul din Cluj şi un terminal cargo la acelaşi aeroport, astfel încât investitorul de la Jucu să-şi reducă cheltuielile legate de transportul de marfă, transport pe care il facea pe ruta Cluj-Budapesta. Mai mult, s-a promis realizarea unei şosele rapide între Jucu şi Cluj. Niciunul dintre proiectele convenite cu guvernarea liberală din acea perioadă nu a fost realizat de actuala administraţie a Clujului sau cu sprijinul Guvernului Boc.
Si in Arges avem un investitor foarte mare – Grupul Renault, asa ca intelegem cam ce atitudine trebuie sa aiba atat autoritatile centrale cat si cele locale in relatia cu acestia, cu atat mai mult intr-o perioada de criza economica. E un moment bun sa ne aducem aminte de drumul expres care trebuie sa lege Uzina Dacia de A1, dar si de soseaua promisa celor de la Ford care sa lege Craiova de A1…… Presupunand ca cei ce conduc Romania sunt preocupati de aceste aspecte, daca ar exista un dialog real intre parti si daca ar exista vointa politica, sunt multe facilitati care se pot crea unui asemenea investitor, atunci cand este cazul„ a aratat presedintele PNL Arges, Ion Popa.
In opinia liberalilor politicile economice dezastruoase ale guvernului Boc, care au descurajat investiţiile şi au creat un climat economic nefavorabil mediului privat reprezinta cel putin una din cauzele inchiderii fabricii Nokia de la Jucu. Dincolo de circumstanţele externe, cele interne – costuri mari pentru afaceri, impozitarea excesivă a muncii, impredictibilitatea legislativa, lipsa infrastructurii – si-au spus cuvantul in grabirea deciziei managementului de la Nokia.
România se află la cel mai scăzut nivel al investiţiilor străine directe din 2002 încoace. Mai precis, in ultimii trei ani România nu a mai avut niciun investitor străin important, iar cei care se află deja aici au început să plece. In lipsa oricarui tip de deschidere a autorităţilor române de a discuta cu aceşti investitori, nu numai ca nu mai vin, dar au inceput sa si plece, din pacate Nokia nu este singurul – IBM şi URSUS au decis să încheie afacerile începute aici pe vremea administraţiilor anterioare. In urma nepăsării PD zeci de mii de oameni au ajuns şomeri si in continuare asistăm la acceeaşi atitudine iresponsabilă şi pasivă din partea guvernului.
„ Plecarea Nokia va avea efecte sociale majore. Vor fi afectaţi nu doar cei peste 2000 de oameni care îşi pierd locurile de muncă şi familiile lor, ci şi întreaga zonă, prin dispariţia veniturilor substanţiale care se încasau la bugetul local. Pe lângă numărul mare de disponibilizaţi de la fabrica din Jucu, sunt zeci de firme locale care colaborau cu Nokia (firme de pază, de transport etc), care acum vor genera alţi şomeri.Pentru toti acesti romani care aveau un loc de munca stabil, relativ bine platit – Guvernul Boc era dator sa gaseasca o cale prin care sa motiveze conducerea Nokia sa ramana! Liberalii au adus investitori in Romani, dar e pacat ca guvernarea PD nu reuseste macar sa ii motiveze sa ramana!” a incheiat liberalul Ion Popa.