Astăzi, la conferinţa de presă, prefectul de Argeş, Cristian Soare, a vorbit despre noul Program National de Dezvoltare Rurala, mai exact despre forma realizata de Ministerul Agriculturii si propusa spre aprobare Comisiei Europene, in care suma totala alocata pentru perioada 2014-2020 este de aproximativ 7 miliarde de euro.
Pentru reinnoirea si dezvoltarea satelor sunt prevazute 1,1 miliarde euro si, ca noutate, in noua perioada de finantare va exista un subprogram dedicat sectorului pomicol caruia ii sunt alocate 320 milioane euro, din care 260 milioane pentru dezvoltarea fermelor, reconversia si inlocuirea plantatiilor vechi precum si pentru prelucrarea si comercializarea de produse agricole si infiintarea de grupuri de producatori.
,,Dupa cum stiti, la nivelul Institutiei Prefectului am demarat o serie de actiuni pentru a pregati in judetul Arges acest Program, in colaborare cu Institutul Pomicol Maracineni si primariile din judet, realizand inclusiv o strategie judeteana in care este inclus un plan de masuri concrete.
Din analiza pe care am facut-o cu Institutul Pomicol, a rezultat ca la nivelul judetului Arges avem aprox 20.000 ha de livada, predominand speciile de prun si mar (peste 90%), fiind deficitari insa la specii precum: par, cires, cais, piersic si nuc..
De asemenea, a mai reiesit si faptul ca din cele 20.000 ha, aproximativ 60% sunt plantatii in declin, avand peste 25 de ani vechime si doar 10 % dintre plantatii avand varsta de pana in 10 ani, fiind astfel plantatii relativ tinere” a declarat prefectul.
Obiectivul Prefecturii Argeş pentru perioada urmatoare va fi restructurarea sectorului pomicol prin inlocuirea plantatiilor aflate in declin si crearea de plantatii tinere, respectiv cca 4000 de ha de plantatii noi de livada, prin accesarea acestei submasuri din PNDR.
In cadrul strategiei s-au zonat bazinele pomicole, astfel incat s-au identificat 7 zone cu potential pomicol din care fac parte 59 de localitati:
-
Bazinul Valea Topologului, Bazinul Raului Arges , Bazinul Maracineni
-
Bazinul Valea Valsanului, Raul Doamnei si Bratia, Bazinul Topoloveni
-
Bazinul Raul Targului- Argesel , Bazinul Vedea – Moraresti
Totodata, strategia isi propune si o serie de masuri de reconversie profesionala precum atragerea tinerilor din mediul rural catre acest domeniu prin introducerea in cadrul programelor scolare a unor cursuri de formare in domeniul pomiculturii. Pana in acest moment au fost identificate terenuri in 27 de comune din cele 7 bazine pomicole, in suprafata totala de 15 ha, actiunea fiind in plina derulare.