Astăzi, secretarul municipiului Pitești, Iosiv Cerbureanu a dezvăluit două proiecte pe care Primăria Pitești are de gând să le implementeze în oraș, cât mai curând posibil.
Proiect de lege pentru modificarea cadrului legislativ al alegerilor generale și locale
Acest proiect prevede, conform lui Cerbureanu, trei modificări ale actualei legi. Prima dintre acestea o reprezintă desființarea listelor permanente, a doua, desființarea listelor din secțiile de vot, respectiv înființarea registrului electoral.
Problema vine în momentul în care nimeni nu știe cine se va ocupa de acest registru. De la nivel național se dorește ca autoritățile locale și viceversa.
„Sunt discuții mari pentru cine o să se ocupe de registrul electoral. Cei de sus spun să se ocupe localul, iar noi spunem „mai ocupați-vă și voi”. Eu unul consider că e ceva bun să desființeze listele permanente și pe secție, registrul electoral va ușura munca și astfel, va avea o transparență mai mare.” a spus Iosiv Cerbureanu.
Proiect de lege privind reabilitarea termică a blocurilor
Proiectul de lege privind Programul de reabilitare termică cu finanțare din fonduri europene a fost discutat la Călărași, în data de 13 martie, unde a fost prezent și viceprimarul Laurențiu Zidaru.
Accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea termică se face în următoarele condiții:
- acordul 100% al proprietarilor
- firmele care au sediul în blocul respectiv, proprietarii acestora vor plătii intergral suma
- nu se acceptă reabilitarea parțială a unui bloc format din mai multe scări sau tronsoane
- o cerere de finanțare trebuie să se încadreze în limitele valorii minime de 1.700.000 lei și limitele valorii maxime de 46.000.000 lei
Ratele de co-finanțare sunt suportate de autoritățiele locale, asociațiile de proprietarii și Uniunea Europeană astfel:
- 30 % contribuția autorității locale și 10% asociația de prorprietari în cazul în care mai multe de 50% dintre familiile – prorprietari au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro
- 20 % contribuția autorității locale și 20% asociația de prorprietari în cazul în care mai multe de 50% dintre familiile – prorprietari au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro
- 10 % contribuția autorității locale și 30% asociația de prorprietari în cazul în care mai multe de 50% dintre familiile – prorprietari au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro
Până în acest moment, doar 38 de asociații, din totalul de 1300, au depus cereri pentru reabilitarea termică, din aceastea îndeplinind prima condiție doar opt., urmând ca până pe 20 martie, acestea, să depună și documentația privind venitul mediu lunar pentru stabilirea ratelor de co-finanțare.