In zilele de 10 si 11 Martie 2011 sediul Confederatiei Sindicatelor Europene (ETUC) din Bruxelles a gazduit prima editie a Conferintei Sociale Europene Reunite (www.jointsocialconference.eu), proces care reuneste reprezentanti ai Sindicatelor, Miscarilor Sociale si ONG-urilor din peste 15 tari Europene.
Scopul Conferintei este acela de a reafirma anual, inaintea Summitului European de Primavara, prioritatile Sindicatelor, Miscarilor Sociale si ONG-urilor pentru constructia unui edificiu European mai Social, mai Ecologic si mai Democratic cit si pentru cautarea de alternative la globalizare si la efectele distructive produse de aceasta.
Procesul se desfasoara sub girul Confederatiei Sindicatelor Europene (ETUC), la Conferinta participind D-nul Joel Decaillon, Secretar General Adjunct al ETUC.
Printre sindicatele participante s-au numarat: ACV-CSC Belgia, FGTB Belgia, CGIL Italia, CGT Franta, FSU Franta, Solidaires Franta, CGTP Portugalia, si MOSZ Ungaria.
Din Romania a participat o delegatie formata din Petre Damo (membru in Comitetul de Initiativa al Conferintei Sociale Europene si imputernicit CSDR; FSR), Adrian Voica (imputerncit CSDR si S.I.P.A. ¨Muntenia¨- sindicat reprezentativ din invatamantul preuniversitar la nivelul judetului Arges afiliat la F.S.L.I.) si Ilie Miu (presedinte Federatia Sindicala ‘Automobilul Romanesc’).
Petre Damo a prezentat in plenul Conferintei situatia generata in Romania de decizia unilaterala, abuziva si nedemocratica a Guvernului de modificare a Codului Muncii cu efecte catastrofale antisociale si antisindicale prin desfintarea Contractelor Colective de Munca si transformarea angajatilor in sclavi.
De asemenea, plenul Conferintei a fost informat cu privire la actiunile sindicale organizate de Comitetul de Criza al celor cinci Confederatii din Romania, actiuni care vor culmina cu Demonstratia din 16 Martie de la Bucuresti.
Cu aceasta ocazie, delegatii din Romania au prezentat si depus mai multe documente: din partea CSDR, respectiv FSR, in cadrul Grupului de Lucru pe Bugete Publice, Fiscalitate si Datorie, Petre Damo a prezentat contributia care a constituit materialul de lucru al Grupului de Lucru respectiv, si tot din partea CSDR, in cadrul Grupului de Lucru pe Sistemele de Pensii din Europa, Adrian Voica a prezentat contributia cu privire la impactul social a noii Legi a Pensiilor; din partea Federatiei ‘Automobilul Romanesc’, afiliata la Confederatia BNS, Ilie Miu a prezentat un studiu care analizeaza impactul asupra pietei muncii ca urmare a modificarii Codului Muncii prin asumarea raspunderii Guvernamentale.
Toate organizatiile participante la Conferinta Sociala Europeana resping categoric directia impusa de Pactul European privind Competitivitatea, act negociat nedemocratic si care pune bazele unei forme de Guvernare Economica ce se constituie intr-un atac impotriva valorilor fundamentale ale modelului Social European. Pactul a fost calificat in Comunicatul de Presa al participantilor la Conferinta drept „o adevarata declaratie de razboi impotriva popoarelor Europei, impotriva salariatilor si pensionarilor ei, cit si impotriva Serviciilor Publice si a utilizatorilor finali ai acestora”.
Acest Pact este facut responsabil de scaderea salariilor si pensiilor cit si de desfintarea Contractelor Colective de Munca sub masca sloganului de flexibilizare a pietei muncii – rezultatul (pre)vizibil fiind cresterea dramatica a saraciei, precaritatii si fragmentarii societatii.
Criza economico-financiara nu a survenit intimplator, ci este expresia unei Crize Sistemice si a esecului modelului politico-economic-financiar Neoliberal. Nu salariatii au cauzat Criza, ei sunt victimele acesteia; drept urmare, nu acestia sint cei care trebuie sa plateasca pentru Criza, ci cei care au generat-o!
Conferinta Sociala Reunita a adoptat o Declaratie Finala in care se critica situatia bugetara din tarile Uniunii Europene propunindu-se alternative viabile. Printre acestea se numara inlocuirea actualului sistem de taxe printr-un sistem de taxe bazat pe justitie sociala care sa implice revenirea la taxarea progresiva, introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare, abolirea prin Lege a ‘Paradisurilor Fiscale’ si introducerea unei taxe minime Europene pe corporatii si afaceriile acestora, cit si organizarea unui Audit privind Datoria Publica a statelor Uniunii Europene astfel incit sa se stabileasca masura in care aceste datorii sint sau nu legitime si sa se deschida astfel calea scutirii generatiilor viitoare de la plata unei datorii care a fost cauzata in fapt de sistemele financiar-bancare si de speculantii financiari.