Liberalii vor să împiedice turismul electoral astfel, Guvernul a decis săptămâna trecută să își angajeze răspunderea pentru proiectul de lege.

Urmează ca președintele să ceară legislativului să se reunească într-o sesiune extraordinară pentru a fi stabilit calendarul asumării.

Primarii ar urma să fie aleși în două tururi de scrutin dacă, niciunul din candidați nu obține 50+1% din voturi, în primul tur.

Guvernul vrea să împiedice și turismul electoral, astfel în proiectul de lege este cuprinsă o prevedere ca toți cei care își schimbă domiciliul sau reședința cu 90 de zile înainte de ziua alegerilor nu vor putea vota la noua adresă.

Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară, scrie în proiect.

Ludovic Orban a explicat de ce a ales ca Guvernul să își asume răspunderea pentru legea care prevede alegerea primarilor în două tururi, în detrimentul unei ordonanțe de urgență. Nu cred că este normal să modifici prin ordonanță de urgență regimul electoral. Angajarea răspunderii este o variantă mult mai democratică, a declarat săptămâna trecută premierul. Orban a spus că astfel se dă posibilitatea celor care nu sunt de acord cu proiectul de act normativ să depună moțiune de cenzură și să împiedice adoptarea proiectului de lege.

Sursa: Digi24

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here