Pe 21.03.2024, la Bruxelles, vor începe dezbaterile Summit-ului pentru Energie Nucleară, Nuclear Energy Summit 2024, c0-prezidat de directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) din cadrul ONU, Rafael Mariano Grossi și premierul Belgiei, Alexander De Croo.
Nuclear Energy Summit 2024, este primul mare summit la nivel de șefi de stat și de guvern și importanți lideri mondiali organizat de AIEA și se va concentra exclusiv pe tema energiei nucleare. Nuclear Energy Summit 2024 – organizat după includerea istorică a energiei nucleare în Bilanțul global convenit la Summit-ul ONU privind schimbările climatice (COP28) din Dubai din decembrie 2023 (în cadrul căruia s-a cerut accelerarea implementării proiectelor de obținere a energiei nucleare dar și a altor proiecte energetice cu emisii reduse de carbon) – va oferi șefilor de stat și de guvern ai țărilor participante oportunitatea de a-și împărtăși viziunea cu privire la rolul cheie al energiei nucleare în atingerea obiectivului de eliminare a emisiilor de carbon.
Summit-ul AIEA va include și discuții cu experți care să arate modul în care inovația îmbunătățește în continuare competitivitatea, capacitatea de utilizare și sustenabilitatea energiei nucleare, precum și oportunitățile și provocările în stabilirea unor condiții echitabile pentru finanțarea și finanțarea nucleară. proiecte de energie.
Ținând seama de faptul că autoritățile române derulează, în prezent, un program pilot în parteneriat cu SUA, privind instalarea unor reactoare nucleare modulare mici pe teritoriul României (primul astfel de reactor urmând să fie instalat pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești din județul Dâmbovița), autoritățile române, în special cele din domeniul energiei, ar fi trebuit să fie interesate de Nuclear Energy Summit 2024 însă, până în la momentul redactării articolului, nu am identificat nicio informație publică (nici declarații, nici comunicate de presă postate pe paginile oficiale de Internet ale Președinției României, Guvernului sau Ministerului Energiei sau pe conturile oficiale de pe platformele de socializare ale liderilor politici din țara noastră) cu privire la intenția de participare la acest summit deosebit de important. Este adevărat că anul acesta este unul electoral, dar poate tocmai din acest motiv liderii noștri politici ar fi trebuit să manifeste mai mult interes pentru acest summit și pentru asigurarea securității energetice a României, inclusiv prin producerea de energie nucleară cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație din acest domeniu. O participare a României la acest summit este esențială, din punctul meu de vedere, în dezvoltarea programelor de producere a energiei atomice de către țara noastră și m-aș bucura să aflu că România este reprezentată la acest summit.
Până atunci recomand autorităților române să mai acceseze, din când în când, și pagina oficială de Internet a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) din cadrul ONU. Poate așa află și cei din ministerul sănătății, de exemplu, despre faptul că AIEA oferă sprijin pentru statele interesate în dezvoltarea de programe și tehnologii pentru diagnosticarea și tratamentul cancerului prin radioterapie. Nu de alta dar la radioterapie, în România au acces doar unii bolnavi de cancer, marea majoritate nebeneficiind de această formă de tratament mult mai puțin agresivă decât chimio-terapia.