Ieri, în prezența ministrului mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, Sorina Marin, șef serviciu Biodiversitate în cadrul Ministerului Mediului, a participat la şedința grupului de lucru național, constituit cu scopul revizuirii actelor normative care au ín prim plan carnivorele mari/ursul brun.
Este vorba despre Ordinul 2183/2023 care aprobă nivelul de intervenție şi prevenție, şi Ordonanța de urgență 81/2021 care reglementează metodele de intervenție imediată, normative atât de binecunoscute ín rândul celor care le-au aplicat, primari de comune, jandarmi, politişti, medici veterinari, prefecți ṣi alte instituții implicate.
Modificarea celor două acte normative reprezintă una dintre prioritățile Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi a participanților în grupul de lucru, Gabriel S. Oltean – consilier al ministrului, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Academiei Române, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Gărzii Forestiere, Jandarmeriei Române, fondurilor cinegetice, asociațiilor şi organizațiilor nonguvernamentale.
Provin din Argeş, şi cunosc acest subiect teritorial.Aproape în fiecare zi, la Agenția de Mediu Argeş, aveam de gestionat convocări la pagube urs la solicitările primăriilor. Erau şi zile când se suprapuneau convocările, şi nu erau uşor de gestionat, câtă vreme prezența instituțiilor publice implicate era obligatorie, şi aveam lipsă de personal. Dacă mă raportez la anul 2023, în Argeş, au fost un numar de 252 pagube vanat/252 de oameni pagubiți de atacurile urşilor. Iar prezența la o convocare, înseamnă o zi în teren. La nivel de țară, statistica creşte. Nu există primar sesizator cu care să nu fi vorbit pe această problematică.
În țară, din cota de 140 exemplare urs ca nivel de intervenție şi prevenție, doar pentru 64 de exemplare s-a intervenit de către fondurile cinegetice. Iar dacă pentru Argeş a fost aprobat un numar de 9 exemplare de urs, s-a intervenit doar pentru 6. Un fond cinegetic nu a solicitat autorizație, celelalte două au autorizație, dar nu au intervenit.
Fac un apel către primarii din Argeş care în comunitățile lor s-au confruntat cu atacurile urşilor. Vreau să fim parteneri de dialog şi să găsim soluții administrative eficiente pentru siguranța cetățenilor. Aveți în mine un sprijin, nu ezitați să mă contactați. Mai mult decât atât, Asociația Comunelor din România participă alături de MMAP la îmbunătățirea celor doua acte normative, prin urmare, aveți cadrul propice de exprimare şi sustinere la nivel ministerial a declarat Sorina Marin.
Sorina Marin: La Ministerul Mediului – România ne străduim să facem lucruri bune în sprijinul oamenilor
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro și realizator al emisiunii Ora Argeșului, aflată în Top 3 al audiențelor din tot ceea ce înseamnă televiziune în anul 2023 fiind cea mai vizionată emisiune din audio-vizualul argeșean. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare. În 2022, a absolvit un program de masterat în Istoria Românilor la Universitatea din Pitești.
Lasă un comentariu