Pe 24 iunie sunt Sărbătorite Sânzienele, Drăgaica sau Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Tot astăzi este Ziua Națională a Iei, bluza tradițională românescă. Sânzienele sunt ființe fantastice, parte a folclorului românesc. Vin în ajutorul oamenilor, vindecând bolile, apărând recoltele și aducând fertilitate femeilor, animalelor și pământului. Mai sunt numite și Drăgaice, ziua fiind prezente sub forma unei adieri de vânt, iar noaptea transformându-se în fecioare cu părul bălai, care se prind în hore amețitoare și cântă cu glas dulce.
În noaptea de Sânziene, 23 spre 24 iunie, se aprind focuri sus pe dealuri și oamenii încinși cu brâuri de pelin se mișcă în jurul focurilor, după care aruncă brâurile în foc să ardă – în același timp cu toate necazurile viitoare. La final se rostogolesc roți mari aprinse, care simbolizează Soarele și care au rolul de a alunga Spiritele Rele.
Sărbătoarea Sânzienelor este momentul perfect pentru a culege plante cu proprietăţi curative. Astfel, în Noaptea de Sânziene, femeile merg să culeagă flori și ierburi, care vor fi folosite contra bolilor și altor rele. În unele zone se obişnuieşte ca în această zi să se mănânce turte din aluat cu flori de soc, în felul acesta întregul an care urmează vei fi sănătos. De asemenea, se spune că la miezul nopții se deschid Cerurile și cei cu har pot înțelege graiul animalelor și pot asculta cântecul îngerilor.
Sursa: https://folclor-romanesc.ro