Update 2:
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a informat (30.01.2024, comunicat) că, reprezentanți (neprecizați) ai Camerei Deputaților au depus o sesizare la DIICOT cu privire la faptul că sistemul informatic al instituției a fost ținta unui atac cibernetic.
În comunicatul DIICOT se mai precizează următoarele:
„În cauza constituită sunt efectuate cercetări, in rem, privind săvârşirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj.
Precizăm că în acest moment nu pot fi furnizate informații suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispozițiile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.
Această etapă nu semnifică formularea unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte și complete a stării de fapt și adoptării în cauză a unei soluții legale și temeinice”.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a confirmat executarea atacului cibernetic declarând (30.01.2024, la sediul central al Partidului Social Democrat – PSD), următoarele:
„Avem confirmarea că a existat un atac cibernetic, un incident cibernetic a cărui victimă a fost Camera Deputaţilor. Au fost extrase date de aproximativ 250 de Gigabytes, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor. În momentul de faţă, instituţiile statului îşi fac treaba şi sunt la sediul Camerei Deputaţilor şi urmează să emită un raport tehnic în baza căruia este evident că preşedintele Camerei Deputaţilor se va îndrepta împotriva răufăcătorilor. Am avut o discuţie cu preşedintele Camerei, Alfred Simonis, în clipa în care avem raportul tehnic urmează să se îndrepte împotriva lor.
Sistemul informatic al Camerei Deputaților este în responsabilitatea STS şi în responsabilitatea directă a Camerei Deputaţilor.
Ce e foarte important să ştie toată lumea este că, în momentul de faţă, avem pe rol mai multe modificări legislative la Legea securităţii cibernetice pentru a înăspri cât se poate mult această legislaţie pentru a proteja cât mai mult oamenii. Şi un alt element foarte important, odată cu realizarea infrastructurii de cloud guvernamental, vom avea una dintre cele mai bune infrastructuri de securitate cibernetică din lume, până la finalul anului 2024.
Bogdan-Gruia Ivan a mai adăugat că România are instituţii foarte bine pregătite în materie de securitate cibernetică.
„Noi suntem într-un stadiu în care faţă de anul 2023, 2022, în fiecare an avem o creştere cu 10 – 12% a atacurilor cibernetice la adresa companiilor şi instituţiilor publice din România. Avem o medie de aproximativ 25.000 – 50.000 în fiecare zi şi în cazul instituţiilor publice avem undeva la 200 – 250 de atacuri pe zi, în medie.”
Bogdan-Gruia Ivan a mai ținut să precizeze că ţara noastră este furnizor de securitate cibernetică nu doar pentru cetăţenii români ci și la nivel international menționând că România are instituții recunoscute la nivel mondial ca fiind unele dintre cele mai bune, țara noastră situându-se pe locul şase la nivel mondial la nivel al calităţii securităţii cibernetice.