Așa cum v-am anunțat AICI, în urmă cu câteva săptămâni s-a înființat Federația Românilor de Pretutindeni, structură care reunește unele dintre cele mai importante asociații ale diasporei românești din țările Occidentului. Federația are ca scop apărarea drepturilor celor aproape 5 milioane de români care au ales să trăiască și să muncească departe de țară.

Vasile Ilieș, vicepreședinte al Federației Românilor de Pretutindeni, trăiește în Franța din anul 2005, alături de soție și cei trei copii. În rândurile următoare, acesta explică etapele exodului românesc, venind și cu câteva soluții relativ ușor de pus în practică de către guvernanții noștri pentru ca românii, cel puțin o parte dintre ei, să fie motivați să se întoarcă în țară.

Cum s-a depopulat România…

,,Totul a început în anul 1990, când a avut loc primul val al migrației din România! Atunci, către Germania, au plecat în număr mare sașii și cu șvabii. Acest val a durat 2-3 ani, fiind un val, să-i spunem, al migrației etnice.

A doua etapă a început în anii 1995-1996 și s-a terminat în 2001. O cauză foarte importantă a plecărilor de după 1995 este dată de criza internă a economiei românești din anii 1995-1999.  A treia perioadă, a fost  in anul 2001, și începe odată cu deschiderea porților pentru spațiul Schengen. Nu mai aveam nevoie de aprobări speciale pentru a călători în Schengen. Migrația a crescut brusc, masiv.

După 2002 se stabilește ierarhia desti­națiilor, pe care o avem și astăzi în bună măsură. Italia e pe primul loc, Spania, pe al doilea, iar pe al treilea sunt calificate mai multe țări. O dată cu intrarea României în Uniunea Europeană în 2007, plecarea crește expo­nențial. Anii 2010-2012 sunt anii crizei, ce constituie o nouă etapă pe care trebuie să o avem în vedere.Ultima perioadă este cea post-criză, dar cu un număr semnificativ de migranți’’explică Ilieș.

 

Vicepreședintele FRP consider că, în toată această perioadă, clasa politică a fost incapabilă să găsească soluții pentru oprirea exodului: ,,Depopularea României nu poate fi stopată. Nici prin încurajarea natalității, nici prin acordarea unor bani în plus la salariu.Au existat candidați la Președinția României care au promis în campaniile electorale zeci de mii de euro pentru fiecare întors definitiv în țară. La problema depopulării României nu există soluție unică.Nu putem face politici pe migrație românească, pe diasporă, fără să știm clar ce avem acolo, în străinătate. Ca migranți primiți de țările occidentale, deși cifrele subestimează mult, Italia este pe primul loc (1.700.000 de români), Spania pe al doilea (peste 1.000.000 de români), pe al treilea Germania (peste 500.000), pe al patrulea Marea Bri­tanie (235.000 conform site-ului Eurostat), apoi Franța (100.000 de români, deși sunt mult mai mulți). Urmează, la egalitate cu Franța, Belgia și Austria. Suntem între primele locuri în Europa la plecări.Momentan nu putem stopa acest fenomen prin care forța de muncă activă a României se diminuează îngrijorător.’’.

Cum ar putea o bună parte din români să revină acasă

Vasile Ilieș vine cu câteva soluții simple pentru ca o bună parte dintre români să revină pe meleagurile natale, iar alții, care vor să plece, să fie motivați pentru a rămâne în țară: posibilitatea deschiderii unei firme private în 2-3 zile, fără birocrație și fără șpagă, o reformă radicală a administrației publice din România,   modernizarea sistemului sanitar românesc, îmbunătățirea infrastructurii, respectarea drepturilor angajaților, eficientizarea sistemului de învățământ și, evident, intensificarea mult-clamatei lupte împotriva corupției.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here