Home Editorial Vorba argeşeanului Cătălin Grigore: „Sfaturi de viaţă şi de carieră în România”

Vorba argeşeanului Cătălin Grigore: „Sfaturi de viaţă şi de carieră în România”

de Dan Badea
106 vizualizări

Acum câţiva ani, câţiva  elevi, la sfârşitul liceului,  m-au rugat să le dau câteva sfaturi de viaţă. Le-am mărturisit că nu dau sfaturi de viaţă, că de abia reuşesc să am grijă de viaţa mea.

Aveam vreo optsprezece ani, când maistrul de la intreprinderea unde lucram,m-a luat deoparte şi mi-a spus: „Măi Cătăline, ascultă la mine! Măi, tu termină-ţi şcoala, apoi faci o şcoală de maiştri, te însori şi îţi faci o casă. Şi asta e!”. Era un tip scund, cu o cadenţă verbală mecanică şi de un  optimism senin ca şi Emil Boc. Din păcate, nu  l-am ascultat! Am urmat facultatea şi m-am făcut profesor. Nu pot spune la propriu că mi-am urmat vocaţia, dar ceva in genul acesta…, un fel de fir nevăzut care te conduce pe un drum.

Situaţia tânărului de atunci nu este mult diferită de cea a multor tineri de azi. Ce sfaturi să fi primit? Câte sfaturi aş fi ascultat? Personal, am trăit momente istorice într-o ţară specială, trecerea de la comunism la capitalism în variantă locală: o revoluţie prin 1989, mineriade, caritas-uri, privatizării, reformări, externalizări,  disponibilizări, demolări etc. Dacă aş fi fost şi eu mai descurcăreţ, puţin mai „oţ”, puţin băiat de treabă şi „colaborator”, aş fi făcut (şi aş fi pierdut) averi! Dacă aş fi făcut şi eu pe nătângul (sau aş  fi fost de-a binelea), aş fi prins şi eu un post politic: vreun consilier local care trebuie să ridice doar mâna la şedinţe; vreun director la vreo privatizare; vreun primar fără bacalaureat, dar „de treabă”; vreun lider sindical verbal şi sărac de bogat. În fine, dacă aş fi fost rudă cu vreun „fost-actual” aş  fi avut şi eu o recomandare serioasă pentru vreo  funcţie în stat. Bineînţeles, era vorba despre trecut.

Acuma suntem însă în prezent şi prezentul nu este niciodată ca trecutul. Poate fi mai rău sau „Poate fi şi  mai rău!”. Depinde cât de optimist eşti.

Dar în viitor? Ehe, atât vreme cât trecutul ca orice trecut s-a dus, cât nu putem struni prezentul, ce să spunem despre viitor!? Ce sfat aş putea eu să dau unui tânăr în această  situaţie?  Poate ar trebui să încerce la vreun politician sau la vreun coach of life. Cine mai ştie?

Facebook Comentarii

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00