Din când în când, zapez pe posturile mioritice de ştiri, nu neapărat pentru a mă informa, Internetul fiindu-mi suficient pentru a afla ce se întâmplă în diferite zone ale ţării. În această dimineaţă văd, unde altundeva decât pe Antena 3, cum „USL a câştigat, în Maramureş, primele alegeri”, nimic altceva decât o minciună mare cât casa!
Pentru cei care au ales să îşi petreacă duminica altfel decât în faţa televizorului, aflaţi că ieri au fost alegeri parţiale pentru Camera Deputaţilor în două colegii, unul în Neamţ, celălalt în Maramureş. În Neamţ, după moartea deputatului Victor Surdu (PSD), candidatul Puterii, Adrian Rădulescu, şi cel al USL, Liviu Harbuz, s-au bătut, aproape la propriu, pentru a obţine acest colegiu. Alegerile au fost câştigate „la pas” de pedelistul Rădulescu. Aşadar, fotoliul de deputat rămas liber după moartea unui pesedist este câştigat de un pedelist, cu 54,9%!
Dincolo, la Maramureş, un colegiu de deputat a rămas liber după ce Cătălin Cherecheş (USL) şi-a dat demisia, în urma alegerii sale ca primar al oraşului Baia Mare. Pe fotoliul rămas liber au concurat Mariana Pop (PDL) şi Florin Tătaru (USL). Aici, alegerile au fost câştigate la limită de către candidatul Uniunii Social Liberale, cu o diferenţă de doar 1.600 de voturi.
Ţinând cont de aceste rezultate, dragi prieteni, de către cine au fost câştigate alegerile de ieri? Păi, dacă din două fotolii de deputat, rămase libere după plecarea a doi membri USL (Victor Surdu la Domnul, iar Cherecheş la Primărie), unul a fost câştigat de PDL, nu este logic că Uniunea Social Liberală a pierdut alegerile parţiale?
Un mare pericol care paşte USL, în opinia mea, este că mulţi dintre membrii săi cântă Prohodul democrat-liberalilor înainte de termen, bazându-se doar pe rezultatele unor sondaje care nu au nimic de a face cu ceea ce se întâmplă în ziua votului! Deşi mulţi vedeau PDL marginalizat de electoratul nemulţumit, alegerile de ieri au demonstrat că doar prin „tocşouri” la Realitatea şi Antene nu se pot câştiga voturile cetăţenilor. Cine spune că, în 2012, la alegerile locale şi parlamentare, PDL va lua doar 15-20%, atât cât, cică, are în sondaje, se înşeală amarnic! Membrii şi simpatizanţii USL să nu uite, totuşi, că PDL este la putere şi că are toate pârghiile economice şi sociale pentru a-şi mobiliza aşa cum trebuie electoratul! PNL să nu uite că, prin alianţa cu PC şi PSD, şi-a pierdut o mare parte din electoratul de dreapta, care la anul va vota, ghici!, tot cu PDL.
Nici la nivelul judeţului Argeş nu vor fi nişte alegeri tocmai relaxante pentru USL. Pentru prima dată în ultimii ani, PSD are un adversar deloc de ignorat: PDL Argeş. Că le place unora sau nu, Mircea Andrei, şeful democrat-liberalilor argeşeni, are o cu totul altă stofă decât Adrian Miuţescu, de exemplu, sau Cristian Boureanu! Disciplina este cuvântul de ordine la PDL, iar membrii Biroului Permanent Judeţean bat Argeşul în lung şi-n lat până li se rup tălpile de la pantofi! Să nu uităm că PDL va prelua şi nişte primari de pe la USL, lucru care va cântări greu la alegerile parlamentare.
O vorbă românească spune „Să nu spui Hop! până n-ai sărit pârleazul!”. Din păcate pentru ei, mulţi dintre liderii USL urlă Hop!, la fel ca în ajunul finalei Geoană-Băsescu, de acum doi ani! Iar rezultatul îl ştim cu toţii…