Criza din ultimii ani, cumulată cu instabilitatea legislativă şi lipsa unei adevărate culturi antreprenoriale au făcut ca foarte multe dintre afacerile din Argeş, iniţial profitabile, să ajungă la limita falimentului. În acelaşi timp, neîncrederea în perioada care va urma i-a determinat pe foarte mulţi dintre afaceriştii argeşeni, mai mari sau mai mici, să dorească să îşi vândă business-urile, banii obţinuţi din vânzarea lor fiind mult mai siguri în conturi, decât investiţi într-un mediu schimbător de la lună la lună. De aceea, mulţi argeşeni au ajuns să scoată la vânzare de la benzinării la site-uri de imobiliare şi de la balastiere, la pensiuni. În rândurile următoare, aflaţi cât vă costă să puneţi mâna pe o afacere deja începută. De asemenea, puteţi afla cât vă costă să deveniţi asociat la o firmă deja existentă, mulţi argeşeni căutându-şi parteneri de afaceri.
CHILIPIR. O pensiune pe Transfăgărăşan o cumpăraţi cu 55.000 de euro
Preluarea unei afaceri începută cu luni sau ani în urmă comportă atât avantaje, cât şi dezavantaje, faţă de una pe care o puteţi începe de la zero. Avantajele constau în faptul că există deja o plajă de clienţi existenţi sau potenţiali şi, în funcţie de pricepere, pot fi găsite noi pieţe. Activele există deja, însă veţi avea nevoie, din plin, de bani pentru rulaj şi pentru rebranduire. Dezavantajele rezidă tocmai din faptul că vechiul proprietar nu a vândut afacerea tocmai pentru că îi mergea prea bine… În sfârşit, mai jos prezentăm câteva dintre afacerile care sunt scoase la vânzare pe site-urile de profil.
# Dacă vreţi să demaraţi o afacere cu produse petroliere, puteţi cumpăra o benzinărie aflată pe un drum naţional, la 19 kilometri de Piteşti. Aceasta dispune de patru pompe, 3.500 metri pătraţi, precum şi o clădire cu etaj. Preţul este unul pe măsură, „doar” 750.000 de euro.
# Cineva vinde o pensiune aflată pe Transfăgărăşan, la kilometrul 102, zona Piscul Negru, la 35 de kilometri de barajul Vidraru. Este construită în anul 1998 şi puteţi să vă dezvoltaţi o afacere de succes în turism, preţul la cazare în zonă variind de la 180 la 250 de lei pe noapte. Actualul proprietar o vinde cu 55.000 de euro şi acceptă şi plata în rate. Vila este echipată complet, cu mobilier modern.
# Un alt afacerist argeşean este interesat să vândă o staţie de distribuţie combustibili, însă ceva mai scump decât mai sus, 950.000 de euro. Complexul este format dintr-o clădire cu magazin, două birouri, grup sanitar, cu posibilitatea de extindere.
# Un cetăţean din Curtea de Argeş vinde un vechi conac boieresc, transformat în pensiune. Cere pe el 350.000 de euro. Este renovat complet în anul 2008, utilat, mobilat şi amenajat deosebit. Proprietarul spune că respectiva pensiune este foarte lăudată de către turiştii străini.
# Un alt afacerist argeşean vinde o întreagă afacere în prelucrarea lemnului. Societatea funcţionează şi are contracte în derulare. Dispune de clădiri specializate, utilităţi, utilaje generaţie nouă. Fabrica este ideală pentru exportul de cherestea. Ca obiect secundar, societatea are producţie de mobilier din pal melaminat, având în dotare utilaje şi hală specializată. Preţul este de 350.000 de euro, firma vânzându-se fără nicio datorie.
„Suntem afacerişti, căutăm asociaţi!”
O altă tendinţă în ultima vreme este aceea ca proprietarii unor afaceri relativ prospere să caute asociaţi. Motivele pentru care cineva doreşte să-şi împartă afacere sunt mai multe: managementul riscului, lipsa temporară de lichidităţi, căderea temporară sau definitivă a unor pieţe etc.
# Astfel, un afacerist argeşean caută asociat pentru o fabrică de polietilenă, saci menajeri, pungi şi sacoşe, complet utilată, clienţi interni şi externi. Toate utilajele necesare există, capacitatea actuală fiind de 20-30 de tone lunar. Pentru a fi asociat cu acest argeşean, trebuie să intraţi în firmă cu 25.000 de euro.
# Altcineva caută asociat într-o afacere din domeniul service auto şi spălătorie. Activitatea este serioasă, cu o vechime de peste 5 ani, dar viitorul asociat trebuie să intre în firmă cu 300.000 de euro.
# Cineva vinde un popas la Arefu din motive personale, cu suma de 195.000 de euro. Proprietarul se laudă că acest popas prosperă de 6 ani, că este una dintre afacerile din zonă care merg cu adevărat. Popasul este compus din teren cu suprafaţa de 1.800 metri pătraţi, pensiune cu şase camere cu baie proprie, 10 căsuţe din lemn, o cabană cu două camere, bucătărie utilată, restaurant decorat rustic cu o capacitate de 60 de locuri.
# Compania americană de videotelefonie VOIP oferă persoanelor interesate şansa de parteneriat în sistem franciză. Afacerea funcţionează cu succes la nivel mondial, sistemul de marketing fiind foarte bine pus la punct. Puteţi genera profit încă din prima lună de activitate. Pentru a intra în această franciză vă costă doar 950 de euro, un chilipir faţă de pretenţiile celor de mai sus.